Митрополит УПЦ МП Варсонофій засудив військову агресію Росії

Новини Вінниці / Митрополит УПЦ МП Варсонофій засудив військову агресію Росії

Хоча у період з 2014 року до лютого 2022-го в УПЦ Московського патріархату не визнавали агресії Росії та відвертого схвалення РПЦ та патріарха Кіріла, нині духовенство Московського патріархату починає змінювати своє ставлення. Так, 17 березня митрополит УПЦ МП Вінницький та Барський Варсонофій опублікував звернення із засудженням російської агресії, а бомбардування мирних міст назвав неприпустимим.

«Наша Українська православна церква з перших днів засудила військову агресію проти нашої Батьківщини. Війська Російської Федерації зруйновують міста, гинуть воїни, гинуть мирні люди, гинуть діти. Це безпрецедентне явище на нашій землі. Наш блаженнішій Онуфрій та Священний синод засудили це явище.

Я вкотре підкреслюю, що також засуджую військову агресію Російської Федерації проти України, а також хотів би засудити бомбардування Вінницької, Подільської землі. Засуджуючи військову агресію, ми в свою чергу закликаємо всіх, від кого це залежить зупинити військові дії», - сказав очільник Вінницько-Барській єпархії УПЦ МП Варсонофій. 

Митрополит також зазначив, що єпархія приймає біженців, збирає гуманітарну допомогу для постраждалих та ЗСУ, а їхні віряни записуються у територіальну оборону.

А от чи прийнято хоча б рішення не поминати Кіріла, наразі не відомо. Священики самостійно вирішують, як вчиняти. 

Макс Мельник

18 березня, 2022