Москва змушена хитрувати, або чому Кремль починає «грати у дипломатію»

Новини Вінниці / Москва змушена хитрувати, або чому Кремль починає «грати у дипломатію»

Під час телефонної розмови з президентом Туреччини Реджепом Таїп Ердоганом президент країни-окупанта Володимир Путін нібито заявив, що не проти зустрічі із Володимиром Зеленським. Раніше український лідер наголошував, що лише прямі перемовини можуть зупинити війну. Проте нинішні заяви Кремля складно оцінювати як бажання домовлятись. Скоріше це гра у дипломатію, аби зменшити ризики від подальших санкцій.

«Українська правда», посилаючись на відомі російські ЗМІ, які фінансуються з держбюджету РФ, наводить позицію МЗС Туреччини та прессекретара Путіна Пєскова.

Так от, глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара помічає зближення позицій щодо деяких питань між Москвою та Києвом. Вископоставлені співрозмовники УП вказують, що «росіяни кажуть, що мовляв ми ж не проти в принципі, але який порядок денний, які очікувані результати і тому подібне? Тобто це означає «ні» наразі». А сторони, які є нейтральними, кажуть: «От бачите, в принципі він не проти». 

У Кремлі так само зазначили, що «ніхто не відкидає можливості зустрічі Путіна з Зеленським». Приміром Пєсков заявив: «Але треба зрозуміти, що на ній обговорювати і що стане результатом». Саме такою була риторика росіян до війни протягом двох років.

Отже, наразі занадто оптимістично думати, що у Кремлі погодяться на діалог. Росіяни хочуть загарбати побільше, аби потім за столом переговорів кидати на стіл «козирі» та виторговувати певні преференції. Нинішня «гра у дипломатію», а інакше це назвати складно, свідчить про спробу виграти час, аби зібрати резерви для «вирішального наступу» на Київ, Харків, Донбас і Миколаїв з Одесою.  

Нагадаємо, український президент Володимир Зеленський регулярно закликає Путіна до прямих переговорів без жодних попередніх вимог. Також він заявив, що Володимир Путін помиляється, якщо думає, що українців можна зламати чи змусити здатися, а бажання знищити Україну він порівняв із хворобою.

Олег Верлан

13 березня, 2022