МХП дев’ять років впроваджує біогазові технології. Лідери в екологічних проєктах пропонують власний досвід

Новини Вінниці / МХП дев’ять років впроваджує біогазові технології. Лідери в екологічних проєктах пропонують власний досвід

Важливу роль для компанії МХП відіграє розвиток відновлюваної енергетики, зокрема екологічні проєкти компанії з виробництва біогазу та органічних добрив. Про це у ході експертного обговорення питань екології в контексті взаємодії великого бізнесу, законодавчої та виконавчої влади, 31 березня у Києві за круглим столом на тему «Чиста вигода. Успішні кейси «зелених» ініціатив» повідомив директор МХП Еко Енерджи Iван Тракслер.

Важливу роль для компанії МХП відіграє розвиток відновлюваної енергетики, зокрема екологічні проєкти компанії з виробництва біогазу та органічних добрив. Про це у ході експертного обговорення питань екології в контексті взаємодії великого бізнесу, законодавчої та виконавчої влади, 31 березня у Києві за круглим столом на тему «Чиста вигода. Успішні кейси «зелених» ініціатив» повідомив директор МХП Еко Енерджи Iван Тракслер.

«Важливу роль для компанії МХП відіграє розвиток відновлюваної енергетики, зокрема екологічні проєкти компанії з виробництва біогазу та органічних добрив. Органічні відходи ефективно перетворюються на біогазових комплексах і дають можливість виробляти біогаз та органічні добрива, а також дозволяють суттєво скоротити викиди парникових газів. Біогаз трансформується в теплову та електричну енергію, а органічні добрива використовуються на власних полях, що дозволяє відновлювати родючість ґрунтів та зменшити використання міндобрив», – зазначив І.Тракслер.

За його словами, в МХП почали займатися впровадженням біогазових технологій ще у 2012 році, не зважаючи на відсутність державної підтримки, «зеленого» тарифу та високу інноваційність проєктів.

Директор МХП Еко Енерджи також зазначив, що перша біогазова установка МХП потужністю 5,5 МВт була запущена в Дніпропетровській області у 2013 році, а у 2019-му була введена 1 черга нового проєкту «Біогаз Ладижин» у Вінницькій області, що є найбільшим в Європі комплексом з переробки курячого посліду, встановленою потужністю 12 МВт.

«Кількість біогазу, що сьогодні виробляється на існуючих потужностях є еквівалентом 40 млн кубів біометану в рік, а використовуючи весь потенціал органічної сировини можна щорічно виробляти 100 млн куб, які є фактично повним аналогом природного газу, тільки відновлюваного та «зеленого» походження. Біометан є надзвичайно актуальним з точки зору декарбонізації та заміщення природного газу, в тому числі й імпортного, також цей продукт є дуже цікавим для реалізації на європейському ринку», – прокоментував І.Тракслер.

У березні 2021 року з німецькою компанією Ellmann Engineering був підписаний меморандум щодо використання зеленого водню і його трансформації в біометан.

«Такі амбітні проєкти дозволяють бути МХП лідером з впровадження перспективних екотехнологій в Україні», - зауважив директор МХП Еко Енерджи.

Представники інших відомих компаній також поділилися своїми кейсами з реалізації успішних екологічних програм. Вони акцентували увагу на тому, як інновації і технології допомагають досягти основних цілей бізнесу без втрати прибутку, також підкреслили важливість екологічних ініціатив і у контексті державної політики.

Президент «Хенкель» в Україні Ніна Домбровська повідомила, що компанія ще у 2010 р. впровадила план зі зниження негативного впливу на довкілля, який розрахований на період до 2030-го. Основний напрямок — до 2040 року стати повністю кліматично позитивною компанією.

Наталія Фесюн, менеджерка звʼязків з органами влади та громадськістю PepsiCo Україна, повідомила, що компанія поставила собі за мету знизити на 35% частку використання первинної упаковки і одночасно довести частку використання вторинної — до 50%.

У круглому столі взяли участь і представники влади. Роман Шахматенко, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, розповів про найближчі ініціативи влади щодо поліпшення екологічної ситуації в країні. Наприклад, зараз міністерством розроблений і проходить узгодження нормативний акт, який значно обмежить використання фосфатів в Україні.

«Це дуже важливо, бо йдеться про забруднення річок. У нас є дуже велика проблема із забрудненням Дніпра пестицидами і агрохіміками», — сказав він.

У свою чергу народний депутат, заступник голови Комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування Олександр Маріковський наголосив на останніх діях центральної влади у сфері охорони довкілля.

«Президент видав кілька указів, один з них – про пріоритети в екологічній політиці. І там перерахував, які саме ініціативи має впроваджувати Верховна Рада і міністерство… Там визначається як пріоритетний законопроект про управління відходами», — зазначив Маріковський.

Що стосується згаданого проєкту закону, то він передбачає створення нової ієрархії системи управління відходами в нашій країні.

А загалом в Україні за напрямком поліпшення екологічної ситуації та підвищення частки переробки відходів — величезне поле для роботи. Адже тільки за минулий рік в країні утворилося 400 млн т відходів, і лише 25% з них підлягає утилізації. У цілому ж в Україні накопичено 25 млрд т відходів, 97% яких — це відходи промисловості і тільки 3% — побутові.

При цьому відсоток переробки відходів в Україні — дуже малий порівняно і з розвиненими країнами. Наприклад, у нас переробляється 43% відходів металургійних підприємств, тоді як у ЄС — 93%. В енергетичній сфері ситуація ще гірша — у нас на переробку потрапляє лише 8%, тоді як в ЄС — 46%.

Захід було організовано журналом «Власть денег» в рамках рейтингу ТОП-25 Екопрограм українських компаній.