Масштабна «бавовна» в окупованих Бердянську та Луганську: окупанти кажуть про «один з найсерйозніших ударів» за час війни

Новини Вінниці / Масштабна «бавовна» в окупованих Бердянську та Луганську: окупанти кажуть про «один з найсерйозніших ударів» за час війни

Вночі 17 жовтня Збройні Сили України завдали серію успішних ударів по гелікоптерам та обладнання аеродромів російських окупаційних військ поблизу тимчасово окупованих Луганська та Бердянська.

Про це повідомляють у Статкомі ЗСУ.

Генштаб ЗСУ повідомив, що підрозділи українських ракетних військ уразили два російські гелікоптери на посадкових майданчиках, склад боєприпасів і артилерійський засіб військ РФ. Подробиць у Генштабі не навели. А Центр стратегічних комунікацій Збройних сил України повідомив, що в ніч на 17 жовтня українські війська завдали успішних ударів по гелікоптерах і обладнанню аеродромів російських військ поблизу окупованих Луганська і Бердянська.

Яскрава нічка у Бердянську змусила окупаційну владу активізуватись у медійній площині. Так, запорізький зрадник Володимир Рогов написав, що «наша (російська) ППО успішно відпрацювала», а «ракети було збито на околицям міста». Проте інші «воєнкори» кажуть про «один з найсерйозніших ударів за час СВО» та «таке буде повторюватися поки йде війна». І синхронно пишуть, що «прилетіли» американські ракети ATACMS, які ЗСУ очікують від партнерів більше року.

Деякі місцеві проросійські медіа пишуть про не менш ніж 40 (!) ракет. Нібито близько 30-и ППО збила, тому є влучання. Наразі вони повідомляють, що «рознесло стоянку вертольотів», ППО не влучало, а потім і по ППО «прилетіло».

Що ж сталось з аеродромом у Бердянську поки остаточно не відомо, але ймовірніше туди прилетіли британські Storm Shadow.

Ураження аеродромів у Бердянську та Луганську російських сил важливе для України, адже там базуються вертольоти, які працюють близько до лінії фронту і з допомогою протитанкових керованих ракет можуть вражати військову техніку українських сил, заявив в ефірі Радіо Свобода речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Що, як і чим було уражено я не маю можливості вам про це говорити. Але зрештою ураження такої техніки як вертольоти противника, які він використовує – Ка-52, Мі-24 – безумовно, що це добре для нас. Тому що вертольоти разом із тактичною авіацією постійно працюють на фронті і на передній лінії. Ворог намагається вертольоти тримати ближче до лінії бойового зіткнення, як це було у Чорнобаївці. І тут Луганськ, Бердянськ це безпосередньо не далеко від лінії фронту… На жаль, в окупантів вертолітна техніка більш сучасна, більш сучасне озброєння. Є протитанкові керовані ракети з великою дальністю застосування. Вертольоти працюють постійно власне 10+ кілометрів від лінії бойового зіткнення. Тому ураження такої техніки є цілком важливим для нас», – пояснив Ігнат.

Олег Верлан

17 жовтня, 2023