Масований ракетний обстріл росіянами України міг бути «спровокованим» двома причинами

Новини Вінниці / Масований ракетний обстріл росіянами України міг бути «спровокованим» двома причинами

Ввечері 3 травня та вночі росіяни нанесли серію ракетних ударів по різним регіонам України. З початку повномасштабної війни подібних масованих атак було небагато. Це може свідчити, що команду нищити «одночасно усе і повсюди» могли дати у Кремлі. Якщо так, то мають бути провокуючі фактори.

Зазначимо, вчора ввечері росіяни завдали ракетного удару по Кіровоградській області. Внаслідок злочинних дій окупантів у Долинській громаді є загиблі та поранені. Як повідомили в ОК «Південь», дві ракети було випущено з Каспійського напрямку. Вони влучили по залізничній інфраструктурі Кіровоградщини. Ще три ракети, спрямовані на Одещину, було збито силами ППО. Також она ракета влучила в інфраструктурний об’єкт у місті Арциз Одеської області.

За словами голови Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка, було зафіксовано два «прильоти» у Кам’янському районі. Внаслідок цього ракетного удару сильно зруйнували залізничну інфраструктуру. Також одна людина отримала поранення.

Пролунали вибухи у Львові. Місцеві жителі у соцмережах повідомляли, що їх було щонайменше п'ять. Двоє людей отримали осколкові поранення. У частини людей у місті зникли світло та мобільний зв'язок. Мер Андрій Садовий вказав, що внаслідок ракетного удару окупантів пошкоджено дві електропідстанції. Пожежу ліквідували. Загалом в області, за словами голови Львівської ОВА Максима Козицького, пошкоджено три електричні підстанції. Саме по ним гатили.

З шести ворожих ракет сили ППО збили над Львівщиною дві. Три ракети влучили в об'єкти по області, а одна полетіла на Закарпаття - влучила в одну із залізничних підстанцій біля вокзалу в селищі Воловець. На щастя, ніхто з людей не загинув.

Внаслідок удару на об'єктах у радіусі 500 метрів вибило вікна, а уламки ракети пошкодили автомобілі, які стояли поблизу. В АТ «Закарпатгаз» повідомили, що через ракетний удар 57 будинків у Воловці залишилися без газопостачання – було пошкоджено розподільчий газопровід.

Є припущення, що російські ракети летіли з Каспійського регіону.

За даними Командування ПС ЗСУ, російські окупанти ввечері 3 травня випустили по території України, орієнтовно, 18 крилатих ракет, 8 з яких були збиті силами ППО. Під обстріл потрапили Дніпропетровська, Кіровоградська, Львівська, Вінницька, Київська, Закарпатська, Одеська та Донецька області.

«Львів, Вінниця, Київська та Дніпропетровська області, Одеса, Харківщина. Такий масштабний обстріл свідчить не про те, що у РФ якась військова мета. Завдати удару по Закарпаттю, що це може дати Росії? Вони намагаються вимістити своє безсилля, тому що Україна їм не під силу... Чим більше таких ударів, тим більше Росія від цивілізації», - заявив президент Володимир Зеленський у нічному відеозверненні. 

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що може бути щонайменше дві причини масованих ракетних ударів Росії. На його думку, така атака не відбулася випадково.

Причиною ударів, на думку експерта, може бути розмова російського диктатора Володимира Путіна з президентом Франції Еммануелем Макроном.

«Розмова з Макроном, мабуть, окрилила Путіна в його намірах завоювати Україну або окупувати її. Тому ми отримали таку відповідь», – вважає Жданов.

Ще однією причиною може бути те, що начальник Генерального штабу ЗСл РФ Валерій Герасимов під Ізюмом у Харківській області потрапив під вогневий наліт українських бійців.

Експерт наголосив, що хоч би якими були причини, головне завдання України зараз – домогтися якнайшвидших поставок західного озброєння, щоб оборонятися від російської навали. Насамперед у рамках схваленого в США ленд-лізу потрібно отримати протиракетні засоби. Додамо, ленд-ліз «почне працювати» протягом 6 місяців після схвалення Байденом,  

«Наприклад, можна ставити такі умови – ми ж отримуємо від них військово-технічну допомогу, і якщо вони хочуть, щоб вона не злетіла в повітря, її треба захистити. Ось навіть так можна підійти, щоб прискорити цей процес», – зазначив Жданов.

Загалом ракетні обстріли російських військ пошкодили шість залізничних станцій у центральній та західній частині України.

Олег Верлан

4 травня, 2022