Масована нічна ракетна атака: вибухи лунали на Вінниччині та інших регіонах

Новини Вінниці / Масована нічна ракетна атака: вибухи лунали на Вінниччині та інших регіонах

Російські окупанти вночі 15 серпня запустили по Україні 28 крилатих ракет. Сили оборони збити 16 цілей. Близько 4:00 вибухи лунали на Вінниччині, Хмельниччині, Львівщині, Волині, тощо. На жаль, є загиблі та травмовані.

Ранком Повітряні сили відзвітували, що зафіксовано пуски:

  • 4 крилаті ракети Х-22 - з шести літаків дальньої авіації Ту-22М3 (аеродроми базування Сольци, Шайковка);
  • 20 крилатих ракет Х-101/Х-555 з 11 літаків стратегічної авіації (аеродроми базування Енгельс, Олєнєгорськ);
  • 4 крилаті ракети «Калібр» з фрегата з акваторії Чорного моря (район Ялти).

У багатьох регіонах працювала ППО: зенітні ракетні підрозділи, мобільні вогневі групи, винищувальна авіація, підрозділи безпосереднього прикриття.

В результаті протиповітряного бою українські військові знищили 16 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр».

До того ж, було зафіксовано 8 пусків ворожих зенітних керованих ракет С-300/С-400 по Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Наразі відомо, що у Вінницькій і Хмельницькій областях працювала ППО.

У Львові зафіксоване влучання у житлові будинки та територію дитячого садка. Будинки також були пошкоджені у Суховолі та Ставчанах. Відомо про чотирьох постраждалих. .

Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький зазначив також, що уламки збитих ракет впали на багатоквартирні житлові будинки на вулицях Патона та Каховській, було загоряння та руйнування.

«Людей евакуювали. Є постраждалі. Їм надають усю необхідну медичну допомогу. Інформація про загиблих поки що не надходила», - повідомив чиновник.

Крім того, невеликі загоряння були і в інших частинах міста, проте їх оперативно загасили. В одному з гіпермаркетів міста через падіння уламків ракети стався обвал стелі. А також пошкодження транспортних засобів. У Ставчанах пошкоджено 10 будинків. На цей час відомо про людей, які отримали легкі травми.

«Багато збитих ракет, але й маємо попадання по Львову. На жаль, постраждали і приватні помешкання. Відповідні служби вже всі на виїзді», - написав мер Львова Андрій Садовий

У Луцьку в результаті російської ракетної атаки також відомо про трьох загиблих, декілька людей у лікарні.

«У Луцьку є влучення по одному з промислових підприємств... Усі екстрені служби працюють на місці», - написав міський голова у своєму Telegram.

Глава Волинської ОВА Юрій Погуляйко зазначив, що під час нічної повітряної тривоги в області працювали сили ППО.

«Та, на жаль, маємо «приліт» в одне із підприємств промисловості в обласному центрі», - повідомив чиновник.

Через нічний ракетний обстріл росіян уламки ракети потрапили на приватне подвір’я в Івано-Франківській області.

Голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук зазначила, що під час нічного масованого обстрілу РФ звуки вибухів було чутно і на Прикарпатті. Там спрацювала наша ППО.

«Уламки ракети потрапили на приватне подвір’я, пошкоджено господарські будівлі та житловий будинок. Постраждалих нема», - повідомила Онищук.

 

Начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець розповів про наслідки ударів по регіону.

«Під ранок ворог завдав ракетних ударів по нашій Черкащині. Зокрема, у Смілі ракета уразила територію приватного підприємства. Ще одна поцілила по території медзакладу. На щастя, минулось без потерпілих», - с казав він.

У Дніпрі, за попередніми даними, постраждала одна людина.

«Російські терористи вчинили черговий злочин. О 4:20 по одному з підприємств Дніпра. Спалахнула пожежа. Попередньо, 1 постраждалий», - розповів чиновник.

Окупанти вдарили по Краматорську о 23:23 14 серпня. Ворожі снаряди поцілили по складських приміщеннях, де зберігались харчі. На площі 2400 кв. м виникла пожежа.

Прокуратура повідомляє, що через обстріл під завалами опинились двоє вантажників, тіло одного з них деблокували рятувальники. При цьому мер Краматорська Олександр Гончаренко зазначив, що через обстріл торговельної бази загинуло дві людини. До того ж, зазнала тілесних ушкоджень 38-річна комірник підприємства. Її з легкими тілесними ушкодженнями доставили до лікарні.

Олег Верлан

15 серпня, 2023