Магія зимового сонцестояння: що треба робити для «відродження»

Новини Вінниці / Магія зимового сонцестояння: що треба робити для «відродження»

День зимового сонцестояння - 21 грудня – найменший за кількістю світлих годин, а ніч є найдовшою за весь рік. Світла частина доби тривала близько восьми годин. Сутінки і ніч на 21 грудня тривали близько 16 годин. Дата офіційного святкування Дня зимового сонцестояння була запроваджена ще Гаєм Юлієм Цезарем.

День зимового сонцестояння в давні часи вважали магічним і дуже важливим. Тому існували навіть особливі традиції і повір’я. Більшість народів вважають День зимового сонцестояння символом початку нового життя, відродження, повороту до нового. При чому, не тільки у людей, але й у всієї природи. Цього дня зазвичай влаштовували різноманітні урочистості, зустрічі, свята та ритуали. Навіть деякі археологічні пам’ятки проектували в залежності від положення Сонця. Наприклад, усім відомий Стоунхендж у Великобританії.

Для обряду на удачу необхідно заздалегідь приготувати склянку води ще до заходу сонця, залишивши її біля вікна. А ввечері її потрібно буде заговорити: "Вода силу Сонця в себе ввібрала, мені її подарує. Сонце більше світити почне - моя удача прибувати буде. Ніч на спад - невдачі геть".

Після цієї фрази заговорену воду слід випити.

Щоб зробити змову від неприємностей, знадобиться два аркуші паперу і олівець. В день зимового сонцестояння на одному слід написати все негативне з життя, з яким краще розпрощатися, а на іншому - мрії та побажання.

Після того, як "негативний" листок заповнений, його потрібно розірвати на дрібні шматочки і вийти на вулицю. Ці шматочки потрібно випускати за вітром, а "позитивний" закріпити в будинку над дзеркалом. Протягом 12 днів поспіль, вранці і ввечері необхідно думати про позитив і позбавлення від проблем.

Щоб прогнати зло, можна зробити обряд з вогнем. Чисто символічно спалити кілька сухих гілочок і проговорювати: "Вогонь горить - сім'ю від бід зберігає, полум'я грає - зло проганяє". Головна умова - робити це все на світанку.

Щоб удача супроводжувала цілий рік, можна влаштувати застілля і приносити в цей день клятви на кабанячої голові або іншому блюді зі свинини.

Тепер про прикмети. Іній на деревах 21 і 22 грудня - зернові дадуть хороший урожай. Щоб дізнатися, яку погоду чекати 31 грудня, помічайте погоду на день зимового сонцестояння. Яка погода 21, така ж і буде в новорічну ніч. Напрямок вітру в сонцестояння залишиться без змін до дня рівнодення 22 березня.

12 днів, починаючи з 21 грудня, роблять прогноз погоди на цілий рік вперед. Наші предки відстежували ці дні і робили свій "календар погоди". 21 грудня показувало, якою буде погода в січні, 22 - в лютому і так далі.

І ще. 21 грудня щорічно святкують День народження кросворда. Батьком цієї цікавої головоломки вважається Артур Вінн (він не з Вінниці). Саме його кросворд вперше було опубліковано в газеті «Fun», що є недільним випуском New York Times. Найбільший кросвод, який має 8469 слів та сорок тисяч клітинок, склав Звонко Янан.

Також 21 грудня відзначають День дурниць. Це свято було створено для того, щоб кожна людина могла відчути радість, безтурботність та просто повернутися знову в дитинство.

У ніч зимового сонцестояння святкують досить цікаве свято – Всесвітній день оргазму. Це акція, мета якої закликати всіх людей на планеті в одну ніч займатися коханням, відчути оргазм та приємні емоції. Свято заснувала у 2006 році Донна Шихен. Спочатку його основною умовою було відчуття колективного оргазму в один день, але це завдання є досить складним через різні часові пояси.

Також 21 грудня відзначають День народження баскетболу. Виник цей вид спорту у 1891 році.

Олеся Рудницька

21 грудня, 2021