Лише у Дубаях і на Вінниччині.В області створили оперативно-диспетчерський центр, що контролюватиме пасажирські перевезення

Новини Вінниці / Лише у Дубаях і на Вінниччині.В області створили оперативно-диспетчерський центр, що контролюватиме пасажирські перевезення

Відтепер усі перевізники міжміських та приміських маршрутів на Вінниччині під пильним оком. В області запрацював оперативно-диспетчерський центр, який в режимі реального часу відстежуватиме автобуси, навіть ті, маршрут яких пролягає через найвіддаленіше село регіону.

Відтепер усі перевізники міжміських та приміських маршрутів на Вінниччині під пильним оком. В області запрацював оперативно-диспетчерський центр, який в режимі реального часу відстежуватиме автобуси, навіть ті, маршрут яких пролягає через найвіддаленіше село регіону.

Головною метою створення такого пункту є налагодження ефективного моніторингу, системного аналізу та контролю за транспортними засобами загального користування за допомогою інтелектуальної інформаційної системи та інноваційних GPS-технологій.

Наразі Вінниччина стала першим в Україні регіоном, де створено подібний центр, який працює на базі департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури ОДА. Вже сьогодні до системи моніторингу підключено 224 транспортних засобів перевізників на міжміських і приміських внутрішньообласних маршрутах. В облдержадміністрації сподіваються, що до кінця року обслуговуватимуться в центрі всі, які курсують на Вінниччині.

Сьогодні вінницьке нововведення показали керівникам області: голові облдержадміністрації Валерію Коровію, очільнику облрали Анатолію Олійнику, поліцейським, а також безпосередньо, і перевізникам.

Тепер в режимі реального часу за переміщенням транспортних засобів, у Вінниці два диспетчери стежитимуть і контролюватимуть дотримання водіями маршрутів, графіку руху, швидкісних режимів. Можуть вони виявляти нецільове використання автобусів, відслідковувати час перебування на зупинках і кількість зупинок на маршруті.

«Існує багато спірних питань щодо некоректної поведінки між пасажирами та водіями. На жаль, перевізники часом не дотримуються графіків руху, роботи транспорту, а також буває й неадекватна поведінка пасажирів, що провокує різні претензії та спори. Інколи навіть доходить до з’ясування стусунків кулаками. Це створює несприятливі умови на ринку транспортних перевезень. Завдяки запровадженій системі нам вдасться цього уникати», – розповів директор департаменту  ЖКГ Сергій Волков.

За його словами, такі GPS-технології Вінниччина застосовує першою в Україні. Чиновник наголосив, що не потрібно порівнювати міжміські, приміські перевезення із міськими. Адже у великіх містах щось подібне створено.

«Роботу нашого центру було відзначено на міжнародному сайті Gurtam. Нас прирівняли до Дубайського аеропорту, який теж у 2017 році впровадив технологію, де показують близько 2500 маршрутів, –сказав Сергій Волков.

За словами голови облдержадмністрації Валерія Коровія, впровадження системи дасть можливість навести порядок на ринку перевезення.

«Це той випадок, коли мрії збуваються. Цей сигмент ринку має свої особливості. Облдержадмністрація виступає замовником на міжміські і приміські перевезення. Часто люди нарікають про несвоєчастісь і низьку якість послуг. За допомогою такого центру матимемо можливість чітко контролювати виконання перевізниками тих домовленостей, які вони взяли щодо графіку маршруту і маршрутної сітки, яка затверджена. Тобто система спрямована на підвищення якості надання послуг.

Також це приклад використання державно-приватного партнерства, в якому зацікавлена адмінстрація, яка є замовником послуг, і самі перевізники. Останні можуть контролювати використання пального водіями, та ставлення до власного майна. І саме головне, що це безпека. Зокрема щодо підвищення швидкості руху на міжміських перевезеннях, особливо на дорогах, які добре відремонтовані. Порушення відразу буде зафіксовано. Водії, сподіваюся, не будуть порушуватати правила, адже знатимуть, що кожні його дії відслідковуються», - наголосив Валерій Коровій.