Лукашенко вважає, що «як Байден скаже», то війна Путіна «за тиждень закінчиться»

Новини Вінниці / Лукашенко вважає, що «як Байден скаже», то війна Путіна «за тиждень закінчиться»

Спочатку завдяки очільнику МЗС РФ Лаврову ізраїльська влада стала союзником України, а тепер Путіна відверто образив його єдиний поплічник Лукашенко. Білоруський політик вважає, що війну можна за тиждень закінчити, «якщо Байден скаже». Розв’язали війну та не збираються закінчувати у Москві. Отже, зі слів Лукашенка, Кремлю можуть наказати у Вашингтоні. Принизливо для Путіна. Можливо, він обмовився, мав не те на увазі, але «так вийшло». Як у Лаврова…

В інтерв’ю Associated Press Лукашенко розповів, що Київ «провокував Росію», але він «проти війни» (у РФ за таке можуть кинуть за ґрати, - прим.авт.)

«Я відчуваю, що ця «операція» затягнулася», - зізнався AP авторитарний правитель. - Ми категорично не приймаємо жодної війни. Ми зробили і зараз робимо все, щоб не було війни».

Лукашенко заявив, що використання ядерної зброї в Україні «неприйнятне, тому що вона поруч з нами — ми не за океаном, як Сполучені Штати».

«Це також неприйнятно, оскільки це може збити нашу земну кулю, яка летить з орбіти, хтозна куди», – сказав він. - Здатна Росія на це чи ні — це питання, яке ви повинні поставити російському керівництву».

У той же час Лукашенко каже, що «Росія за визначенням не може програти цю війну». Втім, Путін не прагне до прямого конфлікту з НАТО, і Захід має забезпечити, щоб такого не сталося.

«Він, швидше за все, не хоче глобальної конфронтації з НАТО. Використовуйте це і зробіть все, щоб цього не сталося. Інакше, навіть якщо Путін цього не захоче, військові відреагують», – попередив білоруський лідер.

Лукашенко сказав AP, що Мінськ не становить загрози для України, навіть якщо його військові провели навчання цього тижня.

«Ми нікому не погрожуємо, погрожувати не збираємося і не будемо цього робити. Більше того, ми не можемо погрожувати – ми знаємо, хто нам протистоїть, тому розв’язувати тут якийсь конфлікт, якусь війну… абсолютно не в інтересах білоруської держави», – сказав він.

Між тим, політик звинуватив Захід — особливо Вашингтон — у розпалюванні конфлікту між Росією та Україною.

«США хочуть скористатися моментом, прив’язавши до себе своїх союзників, і втопити Росію у війні з Україною. Це їхня мета — розібратися з Росією, а потім з Китаєм», — сказав він.

Лукашенко повторив наратив Путіна, що президент України Володимир Зеленський виконує накази від Сполучених Штатів.

«Сьогодні Україною керує не Зеленський – без образ, це моя точка зору, можливо, я помиляюся», – сказав Лукашенко, додавши, що якщо б сказав президент США Джо Байден, «все (війна) зупиниться за тиждень».

Сказати Зеленському не достатньо. Тобто, якщо Байден сказав Путіну, то війна закінчилась би. Так вважає Лукашенко. Додамо, у США вважали, що за 72 години Україна капітулює. Коли цього не сталось, то почали дуже повільно допомагати зброєю. Тепер цікаво, як на принизливі висловлювання Лукашенка відреагує Путін?..

Олег Верлан

5 травня, 2022