Лукашенко готував вторгнення, але увів у Білорусі режим «контртерористичної операції»

Новини Вінниці / Лукашенко готував вторгнення, але увів у Білорусі режим «контртерористичної операції»

Після початку масованих ударів по Україні 10 жовтня білоруський лідер Олександр Лукашенко готував вторгнення, але «зупинився». Натомість він увів «режим контртерористичної операції» через нібито зовнішні загрози.

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей пояснив російським ЗМІ, що рішення Лукашенко ухвалив через дані про плани деяких держав, що надійшли.

«Справді, була інформація про те, що з боку окремих суміжних держав плануються провокації, пов'язані майже з захопленням окремих ділянок території Білорусі», - сказав очільник МЗС.

Втім, білоруські ЗМІ повідомляють, що самопроголошений президент вирішив скористатися приводом для проведення прихованої мобілізації.

Дипломат та колишній посол України у Білорусі Роман Безсмертний впевнений, що цього тижня білоруські війська мали разом з росіянами зайти на нашу територію. Вторгнення мало відбутися після ракетних ударів по українській інфраструктурі 10 жовтня. Слова Путіна про «помсту за Кримський міст» - відволікання… Дата була в планах Кремля визначена раніше.

Р.Безсмертний нагадав послідовність подій, які передували ракетному удару. У суботу, 8 жовтня, послу у Мінську Ігорю Кизимі передали ноту. Текст - суцільна маячня. Йшлося про «загрози» з боку Польщі, Литви та особливо України. Подібні випадки у ХХ сторіччі передували вторгненню у 1939-му СРСР у Фінляндію, Німеччини у Польщу.

За словами дипломата, Лукашенко шукав привід, аби віддати наказ білоруським військам. Але наказу не було. Щось пішло не так. Можливо, наслідки від ударів не були настільки руйнівними, як планував Путін. Натомість, президент Зеленський ініціював термінове зібрання G-7. Отже, попередній сценарій відкритого вступу у війну Білорусі не реалізовано. Тому Лукашенко змушений довести Путіну відданість у інший спосіб – мобілізувати до армії більше людей.

Зазначимо, Роман Безсмертний завжди схилявся до думку, що Білорусь змусять воювати на боці Росії відкрито. Приховано Мінськ «підтримує» війну з 24 лютого.

Олег Верлан

14 жовтня, 2022