Лавров каже про «мінімальні вимоги» для припинення війни, але його слова кардинально відрізняються від «хотілок» Путіна

Новини Вінниці / Лавров каже про «мінімальні вимоги» для припинення війни, але його слова кардинально відрізняються від «хотілок» Путіна

В Україна та за кордоном давно зрозуміли, що напад РФ на Україну – ідея Путіна. І його риторика не змінюється. Принаймні, це підтверджують китайські джерела після діалогу президента Росії з товаришем Сі. А от очільник МЗС РФ Сергій Лавров вже починає нагадуватися «білого голуба».

З 24 лютого триває російсько-українська війна, яка вже стала вітчизняної. Окупанти знищують міста та мирне населення, вбивають жінок та дітей. З боку Росії застосовується класичний терор. Шалений спротив ворогу чинять цивільні навіть у тимчасово зайнятих районах.  

Наразі міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив російським ЗМІ, що війна в Україні завершиться підписанням документів про нейтральний статус України та «гарантії безпеки».

«(Війна – ред.) завершиться, я сподіваюся, підписанням всеосяжних документів з тих питань, які я згадав: питання безпеки, нейтральний статус України за гарантій її безпеки», зазначив він.

За словами очільника російського МЗС, переговори тривають.

«Переговори йдуть, хоча українська делегація за великим рахунком почала їх з «відбуття номера», як кажуть (це коли мова йшла про капітуляцію – ред.). Потім якийсь діалог налагодився, хоча постійно відчувається, що українську делегацію тримають за руку, швидше за все, американці, не дозволяючи погоджуватися на ті вимоги, які, на мою думку, абсолютно мінімальні», - сказав Лавров.

Нагадаємо, шо міністр закордонних справ України Кулеба висловився про перемовини з РФ доволі чітко. На його думку, «російська дипломатія перебуває приблизно в такому ж стані, як російські збройні сили», які зазнають чималих втрат.

Також Лавров заявив, що Росія не підтримує ідею розміщення в Україні миротворців НАТО.

«Ініціатива про введення миротворців НАТО в Україну може мати на увазі фактичний контроль Польщі над західною частиною країни», - заявив Лавров.

А далі ще цікавіше. Російський дипломат сказав, що Росія напала на Україну, щоб зірвати антиросійський проєкт Заходу. У чому саме полягав цей нібито «антиросійський проєкт» пропагандистські ЗМІ Росії не повідомляють.

Лавров думає, що «взаємодія Росії та Китаю зміцнюватиметься на тлі підривів засад, на яких ґрунтується міжнародна система, чим займається Захід». 

На відміну від президента РФ Лавров хоча б намагається робити вигляд, що війну треба завершувати, навіть не згадуючи усі «хотілки» Путіна. Втім, не Лавров вирішує. Нещодавно хазяїн Кремля наче мантру переповідав Сі Цзіньпіну весь свій перелік вимог, які лунали з початку війни, одночасно, ймовірно, просячи допомогу «проти Заходу».

Чому Лавров кремлівським пропагандистам не повторює слова Путіна? Можна лише припустити, що формуються різні навколокремлівські течії, де не підтримують безглузді «хотілки». Але чи спроможні вони вплинути на ситуацію, ще не відомо.

З усього перерахованого Лавровим можна виділити лише «нейтральний статус». Це єдиний чіткий пункт. Критика української влади НАТО та поступове насадження суспільству теми небажання альянсу «брати Україну», а так воно і є, спонукає до думки, що Київ погодиться з цим пунктом. Решта зі згаданого Лавровим занадто – аморфне та абстрактне.

Тому складається враження, що в середині оточення Путіна вже є розуміння необхідності закінчення війни, але там лише роблять тендітні спроби переконати у цьому свого президента, який тішиться поширенням літери «Z» на майки, трамваї та сітілайти.

Олег Верлан

19 березня, 2022