Ладижинська ТЕС на Вінниччині зазнала 12 обстрілів росіян: станція святкує 55-річчя від заснування

Новини Вінниці / Ладижинська ТЕС на Вінниччині зазнала 12 обстрілів росіян: станція святкує 55-річчя від заснування

Дещо нових сенсів нині набувають ювілеї в енергетиці. Сьогодні, 26 квітня, своє 55-річчя відзначає Ладижинська ТЕС. Починаючи з жовтня 2022-го станція зазнала 12 обстрілів російськими терористів. Проте працює…

Голова Гайсинської РВА Людмила Головашич у Facebook згадала, що у 1960-их «обирали будівельний майданчик також у Кіровоградській та Черкаській областях. Утім перевагу надали саме Ладижину».

«Наявність водойми, наближеність до залізниці, рельєф, геологічні умови стали вирішальними у прийняті рішення! У мальовничому лісі (нині Басаличівське лісництво) ось у цій бесідці було прийнято стратегічне рішення: буде Ладижинська ГРЕС», - зазначає вона.

Станцію спорудили з 6 енергоблоків по 300МВт. Звісно, у 1990-их у номінальній потужності не було потреби, тому частину з блоків не задіяли, а згодом розібрали.

«За ці 55 років багато було змін та подій, сьогодні теплоелектростанція - важлива, потрібна та рятувальна. Вона зазнала 12 обстрілів, але відновила роботу, вдалося уникнути повного блекауту в області», - пригадала очільниця району.

Вона наголошує, що «за всі ці роки незмінним залишився професіоналізм наших енергетиків, любов до рідного міста - енергетиків і відповідальність».  

Макс Мельник

26 квітня, 2023