Куди зникли відео з Bayraktar TB2? Росіяни постійно хизуються, що контролюють небо, хоча перебільшують

Новини Вінниці / Куди зникли відео з Bayraktar TB2? Росіяни постійно хизуються, що контролюють небо, хоча перебільшують

Російські пропагандони вже ледь не по третьому колу звітують про «знищений флот українських БПЛА Bayraktar TB2». Навіть Путін нещодавно повторив за ними наратив… Так, ефектних відео з цими безпілотниками дійсно стало менше, однак чи означає це, що ворогу вдалося досягти своїх цілей?

З перших днів війни Збройні Сили України використовують розвідувально-ударні безпілотники Bayraktar TB2, однак останнім часом відео з ураженням цими «бойовими пташками» ворожої техніки майже не з’являються. Чи означає це, що ворогу вдалося знищити наші БПЛА? На думку аналітиків з Deep State, однозначної відповіді немає. І не потрібна вона…

Нагадаємо, найбільш активно розвідувально-ударні Bayraktar TB2 використовувалися саме в перший місяць війни – вони знищували ешелони з пально-мастильними матеріалами, відправляли у пекло пункти управління вогнем артилерії і ворожі ЗРК. То була особливість так званої першої фази, коли росіяни по-фраєрськи розтягували свої сили.

За перший місяць війни ці БПЛА ліквідували 57 одиниць ворожого озброєння та військової техніки, знищення більшості яких було зафіксовано на відео чи фото.

Разом з тим, з часом відео з Bayraktar TB2 стали з’являтися набагато рідше. Черговим «гучним успіхом» цих БПЛА стала операція на острові Зміїний, під час якої було знищено ворожої техніки на десятки, якщо не сотні мільйонів доларів. І знову затишшя. Чому так?

Фахівці Deep State називають декілька причин цієї тиші. Перше й найпростіше пояснення полягає в тому, що військові не повинні бути «генераторами» контенту і мають багато інших, важливіших задач.

Друге – Bayraktar TB2 активно знищував цілі, коли ворог був розпорошений, розтягував свої колони на десятки кілометрів, а ППО рашистів не могло надати адекватної відповіді по наших БПЛА. Водночас сьогодні так «спокійно» використовувати ці «пташки» не вийде – ризик втратити безпілотник під час виконання бойового завдання суттєво зріс.

Тобто – якщо раніше Bayraktar TB2 вартістю понад 5 млн доларів міг спокійно знищити ворожий танк за 3 млн доларів, то тепер ці БПЛА краще приберегти для завдання високоточних ударів по дійсно важливих цілях.

У Deep State також нагадують – не варто забувати про те, що основні втрати ворогу Bayraktar TB2 завдав не як ударний засіб, а як розвідувальний. Технічно БПЛА може виявляти цілі на відстані понад 50 км. Але на морі. На суші ефективність – до 20 км.

Тож насправді, як переконують експерти, «бойові пташки» нікуди не зникли – вони продовжують виконувати бойові задачі, зокрема допомагаючи нашій «арті» влучно нищити ворога.

Водночас той же приклад зі Зміїним демонструє, що в будь-який момент ці БПЛА можуть вдарити по ворогу, завдаючи йому досить серйозних втрат. Але нині війна більш позиційна, тому їх значення зменшилося.

Олег Верлан

6 червня, 2022