Кремль змінив командування військами. Що відомо про «сирійського» кривавого генерала Дворнікова, а також що він казав напередодні війни

Новини Вінниці / Кремль змінив командування військами. Що відомо про «сирійського» кривавого генерала Дворнікова, а також що він казав напередодні війни

Російськими військами в Україні тепер керуватиме командувач Південного військового округу генерал Олександр Дворніков, який має великий досвід бойових дій у Сирії. NaПарижі поцікавився біографією та висловлюваннями воєначальника. Складається враження, що напередодні російського вторгнення його ніхто не поставив до відома. А якщо він і знав, то не мав власної думки щодо війни.

Як повідомило ВВС з посилання на власні джерела, між військовими підрозділами, які вдерлися до України 24 лютого, була дуже погана координація. Призначення Дворнікова покликане змінити недоліки. Росія нібито стягує до 100 БТГ.

Джерела кажуть: якщо Росія не змінить військову тактику, яка досі не дозволила військам досягти помітних успіхів на полі бою, то навіть за їхньої чисельної переваги українські війська, як і раніше, будуть ефективно протистояти загарбникам, оскільки вони діють набагато розумніше, є більш маневреними та здатні завдавати несподіваних ударів. Британське видання зазначає, що інтелект нині переважає силу.

Не виключено також, що переговори для Росії можуть мати пріоритет над військовими операціями, щоб Кремль міг відзвітувати хоч про якусь «перемогу» до 9 травня.

Про зміну тактики в Україні повідомила і заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. За її словами, Москва мала певні плани до початку війни, але оскільки вони не спрацювали, то зараз вона змушена дуже швидко змінювати їх. Окупанти визначають нові напрямки наступу і вираховують слабкі місця української оборони.

«Вони не очікували саме такої оборони; вона у нас була більш інтелектуальною, ніж силовою. РФ зараз використовує будь-який час для того, щоб війну затягнути», – сказала Маляр.

Отже, хто такий Дворніков… З відкритих джерел відомо, що він народився в Уссурійську Приморського краю (історична українська назва місцевості «Зелений Клин»). 60-річний випускник суворівського училища пройшов всі «сходинки» зростання. Починав служити у Західній групі військ, потім командував 154-им мотострілецьким батальйоном 6-ї бригади.

З 1995 по 2000 рік він був начальник штабу полку, потім — командир 1-го гвардійського мотострілецького Севастопольського полку 2-ї гвардійської мотострілецької Таманської дивізії Московського військового округу. З листопада 1999 до квітня 2000 року 1-й гвардійський мотострілецький полк під його командуванням брав участь у «контртерористичній операції» в Чеченській республіці, зокрема, брав участь у штурмі Грозного.

Пам’ятаєте, як тоді зруйнували Грозний?..   

По 2003 рік Дворінков служив у Північно-Кавказькому військовому окрузі на посаді начальника штабу, а згодом — командира 19-ї мотострілецької Воронезько-Шумлінської дивізії. У 2005-му його призначили заступником командувача загальновійськової армії, пізніше начальником штабу 36-ї загальновійськової армії в Сибірському військовому окрузі. Далі він командував 5-ї загальновійськовою армією у Далекосхідному військовому окрузі..

З січня 2011 по квітень 2012 року — заступник командувача військ Східного військового округу. З квітня 2012 року начальник штабу — перший заступник командувача військ Центрального військового округу (ЦВО).

З вересня 2015 по червень 2016 Дворінков командував угрупуванням ЗС РФ у Сирії. За час його командування літаки ВКС Росії здійснили понад 9 тис. бойових вильотів, здійснено пуски крилатих ракет з акваторії Каспійського моря, знищили понад 200 об'єктів нафтовидобутку та переробки повстанців. За сприяння російської авіації захоплено понад 400 населених пунктів та 10 тис. км² території Сирії. Була захоплена Пальміра, вівся наступ на сході Алеппо, наступ у Латакії, битва за Шейх-Міскін і бої за Дейр-ез-Зор. Про кількість жертв у тій війни відомо достатньо.

У 2016 році «за мужність та героїзм, виявлені при виконанні військового обов'язку» кровавому офіцеру присвоєно звання Героя Російської Федерації.

З червня 2016 року він вже командував військами Південного військового округу.

15 березня 2019 року Євросоюз ввів санкції проти 8 осіб, включаючи Олександра Дворникова, за захоплення українських суден у Керченській протоці.

Наразі 9 квітня 2022 року кровавого генерала призначили командувачем російських військ вторгнення.

Дворніков відомий не лише військовими звитягами. Приміром, у грудні 2021-го генерал назвав посилення НАТО і конфлікт в Україні «основними загрозами для РФ».

При цьому деякі висловлювання генерала свідчать про те, що він не був у курсі планів щодо вторгнення в Україну. Його не попереджували…

Так, 23 лютого, напередодні віроломного нападу російських окупантів, як пише «Інтерфакс», Дворніков казав старими «штамами» про «напруженість» навколо України, яка «нагнітається «західними яструбами», про «протистояння загрозам з боку НАТО», які є «найважливішим завданням російських військових».

Олександр Дворніков - не політик. З його слів складається враження, що або людина обмежена у світогляді, або каже по методичці радянських часів і не має власної думки.

Також 23 лютого він зазначив, що «стрічки інформагентств безперервно поповнюються повідомленнями про перекидання країнами Заходу військових підрозділів та техніки до кордонів Росії».

«У Східну Європу і в Україну прибувають солдати НАТО і озброєння. Все це відбувається під приводом напруженості, що розпалюється західними «яструбами» навколо сусідньої з нами України», - цитувала 23 лютого 2022-го Дворнікова прес-служба ПВО ЗС РФ.

Втім генерал додав, що «тим не менше, на тлі все більш гучного брязкоту зброї у Східній Європі продовжується діалог Росії та Заходу про гарантії безпеки, в якому наша країна зараз наголошує на принципі неподільності безпеки».

Вночі виявилося, що слова командувача округом не відповідають реаліям. Який діалог?.. Тобто, інтелект не його «фішка».

Олег Верлан

9 квітня, 2022