Кремль вже реалізовує «чеченський сценарій»? У Санкт-Петербурзі стався вибух у багатоповерхівці

Новини Вінниці / Кремль вже реалізовує «чеченський сценарій»? У Санкт-Петербурзі стався вибух у багатоповерхівці

З початку ХХ сторіччя радянська та російська військова верхівка не вигадала нічого нового. Методи роботи з народом та війни залишаються не змінними. Вночі 25 квітня у житловій багатоповерхівці Санкт-Петербурга у Росії стався вибух.

Як повідомляє російське видання «Известия», вибух стався в районі третьої години ранку в багатоповерховому будинку №22к1 по Товариському проспекту. З будинку було евакуйовано 40 людей.

До місця події з'їхалися співробітники МНС РФ, пожежних бригад, швидкої допомоги та інших відомств.

У свою чергу російське видання «Царьград» з посиланням на власні джерела пише, що вибух був такої сили, що будинок трохи потрясло, після чого пішов дим з 1-го під'їзду. Також на 7, 8 та 9 поверхах повибивало сходові вікна, на 8 поверсі сильно пошкодило двері ліфта та утворилася тріщина у стелі.

«По камері відеоспостереження вдалося з'ясувати, що перед інцидентом у під'їзд зайшов невідомий у балаклаві, після чого стався хлопок. Є припущення, що один із мешканців – 35-річний чоловік – міг знати зловмисника та його мотиви. Мешканця доставили до відділу для оперативної дачі свідчень. Ведеться розслідування та встановлення всіх причетних винних до інциденту», – йдеться у повідомленні.

На початку повномасштабної війни, коли вже було зрозуміло, що бліцкриг зазнав невдачі, майже усі казали, що в Росію будуть вдаватися до масштабних пропокацій, як перед початком Другої чеченської війни. Тобто підривати власні житлові будинки, щоб загинули люди. Цим російська влада має обгрунтувати подальші жорсткі дії чи навіть відкриту мобілізацію.

Український журналіст Андрій Цаплієнко теж нагадав, що подібне у Росії вже відбувалося у 1999 році.

«ФСБ взрывает Россию» та «Господин Гексоген», – такі заголовки виходили в 1999 році, коли Путін прийшов до влади після підриву будинків у російських містах. Тоді в терактах звинуватили чеченців, а пізніше знайшлося відео, де вибухівку «рязанский сахар» підкладали самі ФСБешники», – написав він.

Як пише «Фонтанка.ру», вибух фейерверка, за однією з версій, став результатом конфликту 35-річного мешканця з мережевими знайомими.

Олег Верлан

25 квітня, 2022