Кремль удвічі посилив приховану мобілізацію після контрнаступу ЗСУ і оголосив «всеросійську вербувальну кампанію»

Новини Вінниці / Кремль удвічі посилив приховану мобілізацію після контрнаступу ЗСУ і оголосив «всеросійську вербувальну кампанію»

Контрнаступ українських сил на сході країни не припиняється. Він відбувається повільніше, але ЗСУ тіснять окупантів у Харківській, Донецькій і навіть Луганській області, де звільнено Білогорівку. Поразка на Харківщині спонукала Кремль оголосити «всеросійську вербувальну кампанію».

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Як відзначають аналітики, Кремль, ймовірно, відмовився від своїх зусиль по вербовці лише в окремих депресивних регіонах через посилення соціальної напруженості.

Також, за даними ISW, Кремль майже напевно виснажив більшу частину сил, спочатку дислокованих на російських базах в колишніх радянських республіках, що, ймовірно, послабило вплив Росії в цих державах.

Інші ключові висновки ISW

  • Російські та українські джерела повідомили про наземні атаки українських військ на північний захід від Харкова, поблизу українського плацдарму на річці Інгулець і на південь від межі Херсонської та Дніпропетровської областей.
  • Призначені Росією окупаційні чиновники і блогери стверджували, що українські сили провели висадку на Кінбурнській косі в районі Криму.
  • Російські війська провели обмежені наземні атаки і зміцнюють позиції на «східній осі» - в районі річки Оскол.

У той же час Міністерство оборони Великобританії в Twitter, посилаючись на дані розвідки, інформує про катастрофічний дефіцит в російській армії штурмової піхоти і молодших командирів. Ці проблеми намагаються вирішити за рахунок ув'язнених і дострокового випуску курсантів з військових училищ.

Як наголошується у зведенні, пов'язана з Кремлем російська приватна військова компанія «Вагнера» проводить кампанію з вербування російських ув'язнених для служби в Україні як мінімум з липня. Ув'язненим пропонується пом'якшення вироку, а також грошове заохочення.

Нещодавно опубліковане відео показує, як власник «Вагнера» Є.Пригожин звертається до ув'язнених з пропозицією про вербування. У ролику Пригожин підкреслює, що шукає тільки «бійців для штурмових частин». Хоча це і заборонено за російськими законами.

За даними британської розвідки, російські військові академії скорочують курси навчання і переносять терміни випуску курсантів. Майже напевно вони будуть перекинуті для підтримки «української операції».

«Вплив кадрової проблеми Росії стає все більш серйозним. Прискорення навчання курсантів і потреба «Вагнера» в штурмових загонах передбачає, що дві з найбільш гострих нестач кризи укомплектування збройних сил пов'язані з бойовою піхотою і молодшими командирами», - відзначають в Міноборони Британії.

Олег Верлан

16 вересня, 2022