Кремль намагатиметься «заморозити» війну - Bellingcat

Новини Вінниці / Кремль намагатиметься «заморозити» війну - Bellingcat

Військово-політичне керівництво РФ спробує «заморозити» повномасштабну війну проти України та припинити бойові дії через 7-10 днів. Таку думку висловив розслідувач Христо Грозєв з Bellingcat.

Про це він сказав в інтерв'ю журналістці Олесі Бацман.

Як вважає розслідувач, закінчення війни швидше за все буде не одразу й у конкретний день.

«Боюся, що буде період, в якому буде не зрозуміло - чи закінчилася війна, чи ні. Але кровопролиття не буде більше - і це найважливіше. І я думаю, що ми наближаємося до цього. Це може бути питання тижня - 10 днів», - сказав Грозєв.

Він звернув увагу, що в Москві усвідомлюють ослаблення позицій своїх військ в Україні. Ще б пак. Наступ російських військ зупинився. Якщо навіть у деяких напрямках вони просуваються на кілометр, то в інших змушені відступати. «Заморожений конфлікт» у розумінні Кремля – боротьба на виснаження.

Як вважає експерт, РФ буде вигідніше не називати війну закінченою, тому що вони мають зізнатися, що вона втрачена - проте «зупинити її на якомусь замороженому етапі».

А далі в Росії почнеться внутрішньополітична хвиля, яка «швидше, ніж кінець війни» призведе до зміни путінського режиму й утворенню нового. У цьому переконаний Грозєв.

Таким чином, за прогнозами керівника Bellingcat, якщо з 2014-го Україна жила та розвивалася попри конфлікт на Донбасі, то тепер змушена буде прилаштуватися до життя у стані війни та окупації частин регіонів на півдні та півночі країни.

І ще. У разі «заморожування» війни Заходу складно буде відмовитися від запроваджених санкцій проти РФ та допомоги Україні.

Нагадаємо, сьогодні у Туреччині зустрінуться очільники МЗС РФ і України Лавров і Кулеба.

Олег Верлан

10 березня, 2022