Крапку у кримінальній справі по Київському мосту у Вінниці мають поставити експерти

Новини Вінниці / Крапку у кримінальній справі по Київському мосту у Вінниці мають поставити експерти

У серпні 2018 року вінницькі правоохоронці відкрили провадження за фактами розтрат при реконструкції Київського мосту. Розслідування справу повільно рухається, оскільки, як запевняє перший заступник прокурора Вінницької області Руслан Нікітчин, повноцінна експертиза має визначити, чи були порушення при виконанні робіт підрядниками та чиновниками. Вона не завершена.

У серпні 2018 року вінницькі правоохоронці відкрили провадження за фактами розтрат при реконструкції Київського мосту. Розслідування справи повільно рухається, оскільки, як запевняє перший заступник прокурора Вінницької області Руслан Нікітчин, повноцінна експертиза має визначити, чи були порушення при виконанні робіт підрядниками та чиновниками. Вона не завершена.

Як зазначає vajr.info, на брифінгу, присвяченому корупційним схемам, Р. Нікітчин повідомив, що наразі жодній особі не повідомили про підозру у справі Київського мосту. Півроку тому у Нацполіції нібито бачили факти розтрати, привласнення майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. У справі фігурували службові особи департаменту капітального будівництва Вінницької міськради і службові особи ТОВ «МСУ-2», яке виграло тендер на реконструкцію мосту через Південний Буг. Проте розслідування гальмується через відсутність висновків експертів.

«Допитуються свідки. Вилучається документація. Проводяться слідчі дії. Основна наша мета — це експертиза. Тільки експерт, як фахівець, може сказати, чи є там розкрадання чи немає», - пояснив стан провадження перший заступник прокурора області.

Нагадаємо, наприкінці жовтня 2016 року тендер з реконструкції мостової споруди (вул. Чорновола), оголошений департаментом капітального будівництва Вінницької міськради виграла київська фірма ТОВ «МСУ-2». Якщо у мерії планували витратити не більше 67 мільйонів, то вона запропонувала провести реконструкцію за 56,5 млн грн. Умови інших учасників торгів були не такими привабливими з фінансової точку зору.

Згодом виявилось, що вказаної суми на повний комплекс робіт не вистачить. Міст у більш жахливому стані, ніж сподівалися експерти, які оцінювали, які саме роботи потрібно виконати. Додатково підряднику виділити ще 11 мільйонів. У вересні 2018-го департамент капбудівництва підписав ще одну додаткову угоду - на 26,7 млн гривень. За цей транш будівельники мали зробити роботи, які не були від початку передбачені. Таким чином, загальна вартість реконструкції сягнула майже 100 мільйонів.

Кримінальне провадження за фактом розтрати та привласнення бюджетних коштів під час реконструкції мосту слідчі Нацполіції відкрили напередодні підписання цієї додаткової угоди.

За інформацією у судовій ухвалі, відповідно до якої правоохоронці клопотали про дозвіл на тимчасовий доступ та виїмку оригіналів документів ТОВ «МСУ-2» щодо проведення реконструкції мосту, протягом 2017-2018 років між міськрадою та будівельниками було укладено 9 додаткових угод, згідно яких відбулось збільшення фінансування на суму 11 мільйонів гривень. 

Також було встановлено, що службові особи ТОВ «МСУ-2» протягом 2017-2018 років перераховували понад 1 мільйон гривень на пов’язане з підрядником товариство з призначенням платежу «за оренду техніки та устаткування». Зазвичай так роблять, коли потрібно штучно завищити вартість. Правоохоронці не виключають, що таким чином бюджетні кошти переводили в готівку для подальшого обернення їх на свою користь.

Хоча «мостова» справа виглядає складною, але Р. Нікітчин запевняє, що у правоохоронців є досвід виявлення порушень. Так, зібрано матеріали щодо розкрадання бюджетних коштів при будівництві дороги у Мурованих Курилівцях. У прокуратурі області вказують, що з 2 мільйонів, які виділили з бюджету на виконання робіт, 900 тисяч гривень було «вкрадено».

 

Макс Мельник

17 лютого, 2019