Контрнаступ буде не один. Влада України уникає наративу про «фінальну битву»

Новини Вінниці / Контрнаступ буде не один. Влада України уникає наративу про «фінальну битву»

На думку керівництва України очікування від контрнаступу ЗСУ «перегріті» як суспільством, так і Заходом. А очільник МЗС Дмитро Кулеба закликав союзників не розглядати його як «фінальну битву» у війні з Росією.

«Цей контрнаступ не повинен розглядатися як фінальна битва. Фінальною буде та битва, результатом якої стане звільнення всієї території України. Але цей висновок можна буде зробити лише після закінчення битви, а не на початку», – сказав Кулеба.

Раніше експерти запевняли, що однією операцією складно звільнити всі окуповані території. За словами міністра, ті, хто зараз говорить про визначальну битву, викривлюють загальну картину.

«У кінці ми зможемо сказати, чи вдалося нам досягти наших цілей, чи нам потрібний інший контрнаступ. Ми будемо боротися, доки не звільнимо наші території. Якщо нам для цього буде треба один контрнаступ, то це буде один контрнаступ. Якщо буде треба два чи більше – буде два чи більше», – заявив Кулеба.

Він нагадав, що війна з РФ – «не конфлікт, який можна поставити на паузу», тому «ми боротимемося до перемоги».

Нагадаємо, військові вже запевнили, що американські танки Abrams не застосовуватимуть під час контрнаступу, а підготовка танкістів триває. Паралельно Україна змушує НАТО «поділитися» літаками F-16, які, якщо надійдуть, то теж значно пізніше.

Фактично, ці кроки вказують, що хоча в Європі та Китаї сподіваються на певне перемир’я та заморозку бойових дій - за аналогією з 2014-20121 роками - після очікуваного контрнаступу, в України більш амбітні плани.      

Олег Верлан

28 квітня, 2023