Колишнього заступника міністра оборони підозрюють у розтраті 1 млрд гривень на військовій формі

Новини Вінниці / Колишнього заступника міністра оборони підозрюють у розтраті 1 млрд гривень на військовій формі

Колишнього заступника міністра оборони України, який займав цю посаду із 2021 до 2023 року, запідозрили у розтраті майже 1 мільярда гривень. За даними слідства, минулого року посадовець, вступивши у змову зі своїми підлеглими, здійснив закупівлю неякісної військової форми у приватної компанії.

Про це повідомила СБУ на офіційному сайті 6 листопада.. Слідчі та військові контррозвідники Служби безпеки зібрали докази злочинної діяльності фігуранта. За даними ЗМІ, йдеться про В'ячеслава Шаповалова.

За даними слідства, «військові ЗСУ не можуть використовувати вказану форму, оскільки вона непридатна для експлуатації в холодну пору року в умовах ведення інтенсивних бойових дій». Пресслужба уточнила, що на неякісний одяг було витрачено близько 1 мільярда гривень.

Ексзаступнику голови МО оголосили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

– ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);

– ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань).

У порушенні цих же статей звинувачують і спільника фігуранта – колишнього в.о. директора Департаменту держзакупівель Міністерства оборони України.

Наразі обидва зловмисники затримані й перебувають під вартою, повідомили в СБУ. Якщо суд доведе вину, їм загрожує тюремний строк до 12 років із конфіскацією майна.

Раніше у медіа повідомляли, що Міноборони України замовило обкладинки для особових справ військовослужбовців майже на 20,4 мільйона гривень. Раніше Рахункова палата підтвердила дані про розкрадання на продовольстві в МО за часів, коли його очолював Олексій Рєзніков. Результати аудиту говорять про те, що в міністерстві непродуктивно використали бюджетні кошти на 7,43 мільярда гривень, а вартість найбільш уживаних продуктів була в середньому на 30% вищою за ринкову.

Макс Мельник

6 листопада, 2023