Коли на полиці повернуть сіль? Вона буде дорожча за «артемівську»

Новини Вінниці / Коли на полиці повернуть сіль? Вона буде дорожча за «артемівську»

Наприкінці березня з Вінниці відправили представників влади у місто Соледар Донецької області, де розташоване підприємство «Артемсіль», аби зробити стратегічний запас цього продукту у торгових мережах міста. Так, тоді у супермаркетах відпускали по дві пачки «на руки». За кілька тижнів сіль майже зникла, нею переважно торгували перекупники. Нині якщо ї побачиш, то за ціною дорожчою за цукор. Втім, продукт обіцяють повернути на полиці, але вже імпортний і за європейською ціною.

За словами голови «Української Асоціації постачальників торговельних мереж» Олексія Дорошенка, дефіцит солі буде ліквідовано найближчим часом за рахунок поставок з європейських країн. Ціни на неї піднімуться, проте на гаманцях українців це майже не позначиться.

«По солі точно не потрібно піддаватися на цю паніку, тому що дефіциту не буде. Питання тільки в одному: як виросте ціна. Зараз деякі продавці намагаються протестувати, за якою ціною українці готові купувати сіль», - сказав він.

Нагадаємо, дефіцит виник через те, що через постійні обстріли зупинилася «Артемсіль», на яку припадало 90% ринку. Соледар не окуповано, але лінія фронту пролягає поруч. Порушено зв’язки поставок.

«Вона (сіль) буде просто імпортуватися, як ми бачили по багатьом іншим продуктам. За фактом ми просто виходимо на європейську ціну», - зазначив експерт.

Дорошенко підкреслив, що сіль здалеку не возитися, оскільки продукт важкий, але дешевий. Тому вигідно возити дорогу сіль, на якій заробляє кожна ланка поставки. Зараз оптові ціни на сіль становлять від 10 до 14 гривень за кілограм.

«Відповідно в роздробі вона може коштувати до 25 гривень за кілограм, десь до 30 гривень, - сказав він, зазначивши, що цінники по 90 гривень в деяких магазинах «розраховані на божевільного». - Питання пари місяців, коли йтимуть повноцінні поставки, будуть підписані довгострокові договори».

Зазначимо, що за 1,5-кілограмову пачку «артемівської» споживачі платили від 8 до 11 грн. За словами Дорошенка, хоча ціни зростуть, це суттєво не позначиться на гаманцях українців.

«Якщо раніше у вартості консервації вона становила менше відсотка, і ніхто навіть не звертав уваги на вартість, то зараз вона становитиме кілька відсотків у вартості банки з огірками», - повідомив він.

До речі, вінничанам слід бути готовими і до зростання вартості огірків та особливо помідорів і перця, які завозили з Херсонщини.

Також Дорошенко пояснив, що навіть після звільнення Донеччини «Артемсіль» не відразу постачатиме продукцію, адже окупанти зазвичай знищують усю інфраструктуру, і потрібен час на її відновлення.

Олеся Рудницька

26 травня, 2022