Кіновечори за творами Михайла Коцюбинського проведуть у Вінниці

Новини Вінниці / Кіновечори за творами Михайла Коцюбинського проведуть у Вінниці

У серпні вінничан та гостей міста чекає особлива подія – кіновечори за творами видатного українського письменника Михайла Коцюбинського.

У рамках «Року Коцюбинського», що відзначається з нагоди 160-річчя від дня народження письменника, Вінницька міська рада спільно з «Довженко-Центром» організовує кіновечори під відкритим небом. Події проходитимуть у мальовничому саду музею Михайла Коцюбинського, за спиною пам’ятника автору, що створить неповторну атмосферу для поціновувачів української культури.

Протягом трьох днів відбудуться покази фільмів, знятих за творами Коцюбинського, а також лекції та дискусії, що розкриють контекст створення цих кінематографічних шедеврів.

Програма заходів:

23 серпня, п'ятниця:

  • 17:00 – Лекція кінознавиці Альони Пензій про екранізації творів Коцюбинського.
  • 19:00 – Показ фільму «Подарунок на іменини» (1991, реж. Леонід Осика). Ця стрічка розповідає про хлопчика, який на іменини отримує надзвичайно незвичайний подарунок – показ страти молодої революціонерки. Через призму дитячого сприйняття фільм досліджує важкі реалії дорослого життя, піднімаючи питання сенсу життя та сімейних цінностей.

24 серпня, субота:

  • 17:00 – Дискусія «Українське кіно 1990-х та 2000-х: від Незалежності до незалежності».
  • 19:00 – Показ фільму «Татарський триптих» (2005, реж. Олександр Муратов). Це кінострічка, що складається з трьох новел, об’єднаних темою кримськотатарської культури. Фільм став важливим внеском у культурний діалог та збереження національної спадщини.

25 серпня, неділя:

  • 15:00 – Лекція наукової співробітниці музею Яни Лисенко «Як народжувались Тіні: від історії написання до екранізації».
  • 15:30 – Презентація видання кіносценаріїв Сергія Параджанова за участю кінокритика та кінознавця Сергія Тримбача.
  • 17:00 – Показ фільму «Тіні забутих предків» (1965, реж. Сергій Параджанов). Ця легендарна стрічка, яка отримала міжнародне визнання, розповідає про трагічну історію кохання в українських Карпатах, ставши важливою частиною українського культурного спадку.

Усі події проходитимуть у Вінницькому літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського (вул. Івана Бевза 15). Вхід на заходи – вільний. Це чудова можливість поринути у світ українського кінематографа, насолодитися неповторною атмосферою літнього кіно під відкритим небом та відкрити для себе нові грані творчості Михайла Коцюбинського.

Михайло Білик

15 серпня, 2024