Кіберфахівці ГУР здійснили зламали сервери російської податкової служби. Повне відновлення неможливе

Новини Вінниці / Кіберфахівці ГУР здійснили зламали сервери російської податкової служби. Повне відновлення неможливе

Кіберпідрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони України здійснили успішну атаку на податкову систему РФ.

Як повідомляють у пресслужбі ГУР, під час спецоперації воєнним розвідникам вдалося проникнути в один із добре захищених ключових центральних серверів головної податкової системи росії (ФНС РФ), а далі — у понад 2300 її регіональних серверів по всій країні, а також на території тимчасово окупованого Криму.

Унаслідок кібератаки всі сервери отримали шкідливе програмне забезпечення. Паралельно в такий же спосіб кіберфахівці атакували російську ІТ-компанію Office.ed-it.ru, яка обслуговувала ФНС.

У результаті двох кібератак були повністю знищені конфігураційні файли, які роками забезпечували функціонування розгалуженої податкової системи країни-агресорки. Так, знищена вся база даних та її резервні копії.

«Зв’язок між центральним офісом у Москві та 2300 російськими територіальними управліннями паралізований, як і між ФНС рф та Office.ed-it.ru, що була для податкової дата-центром (банком даних)», — наголосили в ГУР.

Ідеться про повне знищення інфраструктури одного з основних державних органів Росії та численних супутніх даних податкової за тривалий період. Інтернет-трафік податкових даних у масштабах усієї РФ опинився в руках воєнної розвідки України.

У ГУР також уточнили, що відновити роботу податкової росіяни марно намагаються вже четвертий день поспіль. За оцінками фахівців, «параліч» у роботі ФНС РФ триватиме щонайменше місяць. Водночас «реанімація» податкової системи Росії у повному обсязі неможлива.

«Кібератака ГУР МО України стала черговим серйозним ударом по режиму в кремлі, який на певний час утратив контроль за податками та зборами», — резюмували у розвідці.

Олег Верлан

12 грудня, 2023