Хто стоїть за поширенням чуток про смерть Путіна

Новини Вінниці / Хто стоїть за поширенням чуток про смерть Путіна

До поширення чуток щодо смерті російського диктатора Владіміра Путіна називають причетним одного із тамтешніх «конспірологів». Політолог Валерій Соловей – куратор телеграм-каналу «Генерал СВР», звідки вчора поширювали чутки. А сьогодні росіянам показали «вождя»…

Анонімний Telegram-канал «Генерал СВР» є популярним не тільки у РФ. Його читають ті, хто цікавиться «внутрішньою кухнею» Кремля. Періодично там переповідають теми закритих засідань, а стан здоров’я та лікування диктатора – топ-тема каналу. Завкафедрою реклами МГІМО Солов’я пов’язують з медіа та називають «сірим кардиналом» цього ТГ-каналу через його часті посилання на джерело.  

Також не підставними є думки різних закордонних (не українських) експертів, що «Генерал СВР» контролюється російськими спецслужбами.

Серед фахівців з України ставлення до ТГ-каналу не однозначне. Приміром, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, інформації звідти не довіряє.

«Я знаю, хто до нього причетний - це професор Соловей, який не стільки професор, скільки конспіролог-дилетант. Я вважаю, він лише поширює конспірологічні теорії. З усіх повідомлень, які він публікує, лише 10% мають щось спільне з реальністю. Все інше - це його якісь особисті фантазії», - висловився він.

Інша позиція у колишнього речника Генерального штабу ЗСУ Владислава Селезньова. Він цей ТГ-канал читає, а от смерть Путіна не вірить.

«Чи хочу я вірити в це? Звичайно, але незалежних підтверджень не було. Хоча знаючи, як працюють Федеральна служба безпеки та Федеральна служба охорони РФ, якби це й сталося, ми не відразу. Згадаймо хоча б кейс із політиком Володимиром Жириновським, якого місяць тримали у штучній комі», - додав Селезньов.

На думку Селезньова, «Генерал СВР» може бути не російським продуктом, а контролюватися з іншої країни, яка зацікавлена в провокуванні турбулентності в Росії.

Проте він єдиний у такому баченні.

Як тільки чутки «про смерть» почали поширювати інші медіа та коментувати українські офіційні особи, президент Росії з’явився на засіданні Ради безпеки. Випадково? Російський опозиційний громадський діяч, колишній адвокат Марк Фейгін переконаний, що є зв'язок.  

«Можна припустити, що це безпечно для Путіна, тому що коли його ховають нескінченно, коли говорять про його захворювання і він з'являється, то це створює враження, що його не можна вбити», – вважає росіянин.

Отже, перше. Ніхто з офіційних осіб України не мав би коментувати повідомленні російського ТГ-каналу. Друге. І, до речі, у цьому єдині всі українські експерти – смерть чи життя Путіна не змінить ситуацію на фронті. Третє. Якщо російські еліти вважатимуть за конче потрібне, організують переворот у Кремлі. Проте новий вождь повинен буде довести деградованому пропагандою суспільству «могутність Росії» у той спосіб, який вважатиме ефективним. Крок назад пересічні росіяни поки що не сприймають.   

Олег Верлан

27 жовтня, 2023