Хто має оплачувати за повірку індивідуального приладу обліку гарячої води?

Новини Вінниці / Хто має оплачувати за повірку індивідуального приладу обліку гарячої води?

Досі існують різні думки з приводу того, хто має сплачувати лічильників гарячої води. Адже вартість повірки перекладали як на витрати постачальників, так і споживачів. Так от, з грудня 2017 повірка засобів обліку води, які знаходяться у власності фізичних осіб, здійснюється за кошти споживачів. «Розділ IV Стаття 17. Повірка засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації ЗУ «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Як повідомляють у КП «Вінницяміськтеплоенгерго», періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води в квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором. 

Тобто, індивідуальні лічильники гарячої води – це власність споживачів і тому утримання в належному стані, ремонт та повірку мають здійснювати власники лічильників.

Для усіх лічильників води установлено міжповірочний інтервал у 4 роки (наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 13.10.2016 № 1747 «Про затвердження міжповірочних інтервалів законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, за категоріями», зареєстрований у Мін’юсті 01.11.2016 за №1417/29547).

Зазначимо, що неповірений лічильник гарячої води не є приладом обліку! Нарахування за спожиту послугу з постачання гарячої води, після того як неповірений лічильник знімається з комерційного обліку, відбувається відповідно до показників загальнобудинкового приладу обліку або по нормативу з урахуванням всіх зареєстрованих осіб у квартирі (за відсутності загальнобудинкового приладу обліку у будинку).

Коли слід проводити «аудит» лічильника? Повідомлення про необхідність повірки індивідуальних лічильників КП «Вінницяміськтеплоенерго» кожного місяця розміщує на своїй сторінці у Facebook, на офіційному сайті в категорії «НОВИНИ», в платіжках «Єдиного рахунку» та оголошеннями на під’їздах.

Олег Верлан

13 січня, 2022