Харків і Маріуполь замість Москви і Мінська: у Києві «осучаснили» пам’ятник з містами-героями

Новини Вінниці / Харків і Маріуполь замість Москви і Мінська: у Києві «осучаснили» пам’ятник з містами-героями

Російська агресія змушує іншими очима дивитись на події Другої світової війни. У Києві дерусифікували пам’ятник на Шулявці – на стелах біля танка Т-34 тепер немає білоруських та російських «міст-героїв».

У Києві біля станції метро «Шулявська» є алея міст-героїв часів Другої світової війни. Там встановлені радянські стели і пам’ятник танку Т-34, який брав участь у боях за Київ у 1943 році. Раніше на монументі було багато комуністичної символіки, однак тепер активісти спиляли її, прибрали дати 1941-1945 та встановили на танк український прапор.

Активісти й тероборона прибрали назви Москва, Ленінград, Сталінград, Тула, Мурманськ, Смоленськ, Новоросійськ, а також Мінськ і Брест.

Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, натомість на стелах з‘явилися міста-герої України: Харків, Херсон, Чернігів, Миколаїв, Волноваха, Охтирка, Буча, Ірпінь, Гостомель і Маріуполь.

З попередніх назв залишилися тільки українські – Київ, Севастополь, Одеса й Керч.

«Міська влада підтримує ініціативи мешканців Києва з перейменування пам’ятних знаків чи будь-яких назв, пов’язаних із країною-агресором чи її союзниками.  Нагадаю, що перейменування вулиць або об’єктів інфраструктури затверджуються рішенням Київради. Проте, чи розглядатимуть депутати Київради таку ініціативу, залежить від мешканців міста», – написав заступник голови КМДА Микола Поворознюк.

Також у столиці пропонують перейменувати п’ять станцій метро, назви яких по’вязані з містами країн-агресорів або подіями комуністичної епохи.   

Олег Верлан

10 квітня, 2022