Хакери атакували вебресурси уряду, міністерств, відомств і «Дію»

Новини Вінниці / Хакери атакували вебресурси уряду, міністерств, відомств і «Дію»

Вночі 14 січня були атаковані сайти Міносвіти та науки, а також уряду, Міністерства розвитку громад і територій, Міненерго, Міносвіти, Мінагрополітики, МЗС і Держказначейства. Також не працює сайт програми «Дія». Також зламані сайти ДСНС, Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів, Міністерства у справах ветеранів та Судової влади України.

Спершу кібератаки зазнав портал Міністерства освіти й науки, де користувачів «зустрічали» погрозливі повідомлення на українській, російській та польській мовах.

Потім аналогічне «повідомлення» з’явилось на сайтах деяких інших міністерств. З вінницьких ресурсів не працюють ті, які повязані з профільними відомствами.

Представник Українського кіберальянсу Шон Таунсенд у Facebook наголосив, що подібна атака хакерів стала очікуваною. Він зазначив, що за змістом та формою це «натякає на зломщиків із невідомої Федерації або вусатої республіки».

«У EXIF картинки координати вказують на паркування біля школи економіки у Варшаві, але я вважаю, що все це зроблено навмисне, щоб посварити Україну та Польщу», – поділився думкою Таунсенд.

Нагадаємо, в Україні і раніше зазнавали хакерської атаки сайти держустанов, зокрема президента і Служби безпеки. У СБУ повідомляли, що на органи державної влади у грудні 2021 року скоїли близько 60 кібератак.