Керівник СБУ Малюк розповів про зв’язки з ФСБ митрополита Тульчинського Іонафана

Новини Вінниці / Керівник СБУ Малюк розповів про зв’язки з ФСБ митрополита Тульчинського Іонафана

Про те, що у середовищі УПЦ Московського патріархату доволі багато зрадників інтересів України кажуть часто. В.о. голови СБУ Василя Малюка в інтерв’ю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна» навів приклад практичної протидії, а саме справу щодо митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана (Єлецьких).

На питання журналіста, чи бачите ви загрози ворожого впливу в діяльності УПЦ МП, Малюк запевнив, що «загрози є».

«Але я буду неправий, якщо скажу, що це загроза, на яку Служба не може вплинути і вчасно задокументувати. Зрозуміло, що це середовище – ідеальне поле для функціонування ворожої резидентури», - зазначив він.

Очільник Службі безпеки вважає, що «цей напрям ми якісно відпрацьовуємо».

«Нещодавно у Вінницькій області затримали одного «священнослужителя», який є одногрупником Гундяєва і постійно комунікував із фсб. Виявлено матеріали, які це підтверджують, в тому числі переписка в месенджерах», - пояснив він.

Нагадаємо, мова йде про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана. У численних публікаціях NaПарижі писав про утаємничену нерухомість керівника єпархії, його заклики до священиків поминати патріарха Кіріла, про те, що себе він називає ієрархом Російської православної церкви, а також про обшуки в Іонафана, кримінальне провадження, двох його адвокатів та підґрунтя для втечі з України. На думку редакції, 73-річний владика має стати «православним» Медведчуком. Тобто його краще обміняти на полонених українців.

Щодо решти випадків, то Малюк додав, що з початку війни «ми відкрили 23 кримінальних провадження по таким персонажам, вже є 33 підозрюваних – від класичних агентів збору глибинної інформації до банальних корегувальників вогню в рясах».

Олег Верлан

27 жовтня, 2022