«Калібри» у РФ стрімко закінчуються. У ЗСУ відверто кепкують з пропаганди Кремля

Новини Вінниці / «Калібри» у РФ стрімко закінчуються. У ЗСУ відверто кепкують з пропаганди Кремля

Російське міноборони оприлюднило мотиваційний плакат, в якому стверджує, що «Калібри ніколи не закінчаться». У ЗСУ таке твердження називають ІПСО, орієнтованою на росіян. Насправді, кількість корабельних стрімко зменшується, а 29 грудня окупанти «пошикувати».

Про обмеженість цього ракетного ресурсу та складність його відновлення, тобто випуску нових «Калібрів» кажуть речники підрозділів ЗСУ.

Приміром, речниця Оперативного комендування «Південь» Наталії Гуменюк в ефірі національного телемарафону зазначила, що поява мотиваційного плакату про «Калібри» «свідчить про черговий напад істерії на тому боці».

«Оскільки вони усвідомлюють, що ракети закінчуються, і розуміють, що використання такої зброї є для них дуже дороговартісним. А створення нових ракет ускладнено, в тому числі, санкціями», - пояснила Гуменюк.

Пост Міноборони РФ, на її думку, можна трактувати ймовірніше як звернення до міжнародної спільноти, аби посилити санкції проти країни-агресора та запобігти появі нових ракет цього типу.

Гуменюк наголосила, що максимальна кількість «Калібрів», якими були оснащені кораблі росіян на бойовому чергуванні в акваторії Чорного моря, становила понад 40 ракет. Під час атаки 29 грудня на бойовому чергуванні було 20 «Калібрів».

«І країна-терорист випустила їх усі. Тобто вони, скажімо так, шиканули», - зазначила Гуменюк.

Схожими словами охарактерізував ситуацію речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі «Espreso TV» та національного телемарафону. За його словами, контроль за дотриманням санкції не дозволить Росії виробляти «Калібри» або ж інше озброєння, а Міноборони РФ умисно вішає локшину росіянам подібними заявами, аби хоч якось виправдати новини про те, скільки ракет залишилось в країни для масованих ударів.

«Це лапша лапшинна для власної аудиторії. Це зрозуміло. Вони ж не скажуть, що Захід і українські ЗМІ рахують «Калібри», ще на 3 удари, ще на 2… Вони ж повинні своєму електорату говорити, що будуть робити «Калібри» до кінця своїх днів. А що з виробництвом, наскільки воно встигає, чи може щось статись на тому виробництві?.. Чи можуть санкції повпливати так, щоби не лише «Калібри»?.. Звичайно що можуть», - пояснив Ігнат.

Олег Верлан

30 грудня, 2022