«Каховська» катастрофа: пік підвищення рівня води очікують на 7 червня, а на відновлення ГЕС потрібні будуть 5 років

Новини Вінниці / «Каховська» катастрофа: пік підвищення рівня води очікують на 7 червня, а на відновлення ГЕС потрібні будуть 5 років

Російські війська о 2:50 ночі 6 червня підірвали греблю Каховської ГЕС – станції, що забезпечує південь України електроенергією і прісною водою. Про те, що об’єкт замінований було відомо у вересні-жовтні минулого року. Наслідки вже відчувають у суміжних регіонах. Катастрофу за розмахом порівнюють з Чорнобилем.

NaПарижі спробував зібрати інформацію про наслідки, які вже відомі та які очікують у найближчий час.

Отже, Каховське водосховище – штучний об’єкт, від якого нині залежить водопостачання частини Дніпропетровської (Кривий Ріг, Покров, Нікополь, Марганець), Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей, а після початку війни ще й Криму. Підрив частини дамби призвів до затоплення території нижче ГЕС, а через особливості рельєфу – у більшій мірі окупованого лівобережжя Дніпра.

Після вибуху у машинній залі та греблі російські телеграм-канали вирішили звинуватити в усьому українців, хоча саме окупанти мінували станцію. В ОК «Південь» першими з офіційних джерел повідомили про НП.

Секретар РНБО Олексій Данілов підтвердив інформацію, що підрив на Каховській ГЕС влаштували представники 205-ї мотострілецької бригади російської армії.

«Звичайно, саме вони знаходилися й контролювали ситуацію до 2 годин 50 хвилин сьогоднішнього дня, того часу, коли вони зробили цей підрив, цей терористичний акт по відношенню до не тільки нашої країни, а до всесвіту», – сказав він.

На тому, що саме РФ підірвала греблю ГЕС, наголосив і президент Володимир Зеленський.

«Росія підірвала бомбу масового екологічного ураження. І це – справжній екоцид!..

На жаль, уже понад рік Росія контролює і цю дамбу, і всю Каховську гідроелектростанцію. І підірвати її якось ззовні, обстрілами фізично нереально. Вона була замінована. Замінована саме російськими окупантами. І підірвана ними», - сказав очільник держави у зверненні до учасників саміту «Бухарестської дев’ятки».

Як повідомило NBC News, «влада США має в своєму розпорядженні розвідувальні дані, які схиляються у бік Росії як винуватця підриву дамби». Видання уточнює, що адміністрація президента США Джо Байдена вже працює над тим, щоб розсекретити розвіддані. 

У той же час спочатку у РФ казали, що «дамба втомилась». Потім міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що контрольовану окупантами станцію підірвала Україна нібито для того, щоб «перекинути підрозділи з херсонського напрямку в район наступальних дій, послабивши тим самим позиції на херсонському напрямку». Шойгу заявив, що Київ розпочав спорудження на правому березі Дніпра оборонних позицій, що свідчить про намір перейти тут до оборони. І це після безлічі спроб десантування через Дніпро? Москва вчергове намагається перекласти вину з себе…

 

На даний момент для ЗАЕС, яка знаходиться в окупованому Енергодарі вище за Дніпром, немає прямої загрози. Проте представники «Енергоатому» постійно моніторять ситуацію.

На підставі знімків з відкритих джерел в ПрАТ «Укргідроенерго» пояснили, що відновити станцію неможливо, адже зруйновано 16 затворів, будівлю ГЕС та вставку земляної греблі між будівлею ГЕС та шлюзом й адмінкорпус.

«Дамба зруйнована сильно, але не повністю. На пізніх відео можна побачити, що немає великого перепаду води. Це зумовлено рельєфом, бо це не гірська дамба а на рівнинній території, вже близько до гирла самої ріки», – прокоментував завідуючий лабораторії Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку Сергій Гапон. 

Вже сьогодні в «Укргідроенерго» запевнили, що після деокупації території на місці зруйнованої Каховської ГЕС можна побудувати нову станцію, причому компанія робитиме це пришвидшеними темпами. Відновлення Каховської ГЕС коштуватиме $1 млрд і триватиме 5 років.

«Відбувається розмив гідроспоруд і ми розуміємо, що нам доведеться дуже швидко будувати нову станцію. Ми побудуємо на тому самому місці красивішу і потужнішу станцію», - заявив генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота в ефірі телемарафону.

Але це буде згодом. Наразі весь світ спостерігає за тим, що коїться у постраждалих районах.

В окупованій Новій Каховці, де перебував гауляйтер В.Сальдо та запевняв, що все гаразд, повінь вже зруйнувала будинки та місцевий зоопарк «Казкова діброва». Загинули сотні тваринок. Фактично, як кажуть у закладі, зоопарку вже немає. Лебеді плавали по вулицям міста біля мерії.

Пік розливу води з Каховського водосховища відбудеться вранці, 7 червня, а за 2-4 дні Каховське водосховище щезне. Таким є прогноз Ігоря Сироти.

«Ми розуміємо, що протягом 2-4 діб водосховище буде повністю спрацьоване», - зазначив очільник «Укргідроенерго».

За словами Сироти, з урахуванням цього сценарію, стабілізація рівня в районах затоплення відбудеться, ймовірно, наступні 4-5 діб. Проте пік розливу води з Каховського водосховища ще попереду. Він відбудеться вранці, 7 червня.

Протягом 6 червня інтенсивне зростання рівнів води призвело до затоплення прируслових територій і понижених частин у Херсоні, у Херсонському, Бериславському, Скадовському районах Херсонської області.

В одному із сіл на правобережжі Херсонщини поліцейський врятував собаку, який залишився прив’язаним і через підйом рівня води перебував по шию у воді.

У самому Херсоні помітили бобра.

Від підриву дамби постраждала територія Національного природного парку «Нижньодніпровський» – велика частина островів у Дніпрі затоплена. 

«З 1 червня почався сезон тиші, велика кількість птахів почала гніздування. Тварини, птахи, вікові дерева все під водою. Проаналізувати ситуацію та зробити висновки про наслідки для довкілля ми зможемо не раніше, ніж спаде затоплення», – розповіли працівники парку.

Згідно з розрахунками співробітників Херсонського державного аграрно-економічного університету, площа затоплення може становити близько 100 квадратних кілометрів - від Нової Каховки до Кізомису.

Максимальна висота підйому води становитиме 3 метри, а хвиля сходитиме протягом трьох днів. За словами старшого наукового співробітника вишу Євгена Коржова, у низов'ях Дніпра може затопити ще близько 500 квадратних кілометрів. Також постраждає Дніпро-Бузький лиман.

У селищі Антонівка поблизу Херсона рівень води досяг дахів будинків. На правобережжі Херсонщини 1335 будинків опинились під водою. Про це повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Відомо, що на лівому березі Херсонщини частково затоплено наступні населені пункти:

  • Піщане;
  • Стара Збур’ївка;
  • Козачі Лагері;
  • Кардашинка;
  • Кринки;
  • Гола Пристань;
  • Олешки;

Також зазначається, що повністю затоплені села Корсунка та Дніпряни.

За словами начальника ХОВА, евакуація з небезпечних населених пунктів все ще триває.

Станом на 18 годину 6 червня, евакуйовано 1364 людини. З мікрорайону Острів евакуйована 1221 людина, уточнює Прокудін.

Олег Верлан

6 червня, 2023