Ізраїльська корпорація планує відродити у Вінниці огранювання алмазів та створити потужне виробництво

Новини Вінниці / Ізраїльська корпорація планує відродити у Вінниці огранювання алмазів та створити потужне виробництво

«Естафету» державного заводу «Кристал», який колись був потужним виробником алмазів, може перейняти приватна компанія з ізраїльським капіталом. Корпорація вже присутня на українському ринку і спеціалізується на огранювання діамантів. Причому, вона планує вже в найближчі роки вийти на обсяги виробництва, якими пишалися «крісталловці» у свої кращі роки.

«Естафету» державного заводу «Кристал», який колись був потужним виробником алмазів, може перейняти приватна компанія з ізраїльським капіталом. Корпорація вже присутня на українському ринку і спеціалізується на огранювання діамантів. Причому, вона планує вже в найближчі роки вийти на обсяги виробництва, якими пишалися «крісталовці» у свої кращі роки.

Буквально кілька днів тому в мерії Вінниці озвучили плани по перспективному спорудження на території заводу «Кристал» інноваційно-технологічного парку. Судячи з опублікованих муніципальним центром інновацій світлин та схем, він має зайняти один корпусів держпідприємства поруч з будівлею, де розташований головний корпус Донецького нацуніверситету.

Слід нагадати, що останнє десятиліття «Кристал» з об'єктивних причин переживає не найкращі часи. Якщо ще до 2014-го держпідприємство співпрацювало з росіянами та виконувало замовлення по огранці якутських алмазів, то у зв’язку з охолодженням відносин з колишнім партнером насилу виживає. Схоже, у відродження колишньої слави «крісталловцев» у Вінниці вже мало хто вірить. Ювелірне виробництво дозволяє триматися на плаву, але не вирішує комплекс усіх проблем заводу. Разом з тим, славу вінницьких фахівців з огранки цілком може бути «реанімовано».

Як зазначив NaПарижі директор «Центру професійно-технічної освіти №1» Валерій Дяків, у першій половині березня в нього відбулася досить предметна розмова з представниками ізраїльської алмазодобувної корпорації Col Cutting. Ця компанія володіє власними виробничими потужностями в різних куточках світу. Її виробництва розташовані у Канаді, Намібії та Вірменії. Зараз корпорація має на меті створити у Вінниці велике виробництво і заключила договір з місцевими педагогами на підготовку кадрів.

«Наш заклад спеціалізується на металообробці. Більш того, на замовлення місцевої компанії раніше ми вже готували фахівців з огранки алмазів. Ліцензія дійсна. Тепер за підтримки обласної державної адміністрації збираємося у стислі терміни відновити цей напрямок.

Уже з вересня на умовах соціального партнерства з замовником приступимо до навчання 50 майбутніх фахівців. За спільним задумом теоретичну частину студенти однозначно освоюватимуть у стінах нашого центру, а практику будуть проходити безпосередньо на виробництві», - розповідає В. Дяків.

Договір на навчання 50 огранщиків, за його словами, може стати лише першою ластівкою у співробітництві. Оскільки у ізраїльської корпорації плани амбітні, то в цілому їм може знадобитися від 500 до 5 тисяч фахівців, яких вони готові працевлаштувати не тільки на вінницькому підприємстві, але і заводах в Намібії і Канаді, де, відповідно, оплата буде значно вище.

За словами Валерія Дяківа, очолюваний ним заклад готовий взяти на навчання як тих, хто закінчив школу і досяг 18-річного віку, так і випускників вузів, які, наприклад, не знайшли роботи за фахом економіста чи юриста, тому готові до перекваліфікації. Крім огранщиків, у центрі готуватимуть і ювелірів. Ізраїльська корпорація не збирається обмежуватися в Україні лише алмазним виробництвом.