Італія підготувала план завершення війни. Кремль у легкому шоці

Новини Вінниці / Італія підготувала план завершення війни. Кремль у легкому шоці

Уряд Італії підготував план, який дозволить завершити російсько-українську війну. Він передбачає повну автономію «спірних територій» у складі України.

Як повідомляє La Repubblica, документ 18 травня глава МЗС Італії Луїджі Ді Майо передав генсеку ООН Антоніу Гутеррішу. А 19 травня його текст опублікувало відоме італійське видання, а процитувала низка інших.

La Repubblica пише, що план передбачає залучення до врегулювання конфлікту ООН, країн-посередників (яких саме поки що не уточнюється), миротворчих сил і місій спостерігачів.

Мирне врегулювання Італія пропонує проводити у чотири етапи:

Перший етап - припинення вогню та відведення військ від лінії фронту.

Другий етап – вступ України до Євросоюзу (з низкою додаткових умов та зобов'язань) за гарантії її неприєднання до НАТО.

Третій етап — двостороння угода між Україною та Росією щодо Криму та Донбасу.

Італійський план передбачає, що «спірні території» матимуть повну автономію, у тому числі у сфері забезпечення своєї безпеки, але за збереження суверенітету України. Можна зрозуміти, що у Римі мають на увазі східну частину Донбасу, окуповану з 2014-го.

Четвертий етап — укладання багатосторонньої угоди про мир та безпеку в Європі.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков на прохання прокоментувати італійський план заявив:

«Поки ми, на жаль, не знаємо деталей цього плану, мені невідомо, чи доводилося це якось дипломатичними каналами, це ми дізналися зі ЗМІ» (цитата з РИА Новости).

При цьому Пєсков додав, що «вітається участь усіх, хто може сприяти врегулюванню, ніхто не відкидає таких щирих зусиль».

Отже, «італійський» план фактично стає визнанням поразки Кремля. Адже РФ не досягне жодної з поставлених перед 24 лютого цілей. Автономія східної частини Донбас та Криму з власної поліцейською системою Путін має розцінити як образу його імперським амбіціям. Тому Пєсков був у легкому шоці.

Олег Верлан

19 травня, 2022