Історія сержанта бригади «Червона Калина», який зупинив російську колону на Київщині

Новини Вінниці / Історія сержанта бригади «Червона Калина», який зупинив російську колону на Київщині

У вирішальні дні повномасштабного вторгнення, сержант бригади «Червона Калина» з позивним «Зять» проявив надзвичайну мужність і відвагу.

Сержант «Зять», тоді ще солдат строкової служби, отримав своє перше бойове завдання незабаром після початку вторгнення в лютому 2022 року. На той час він разом зі своїм командиром отримав протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) «Фагот» і був направлений на житомирську трасу поблизу села Бузова, Київської області.

Під час першого бойового виїзду Зять, перебуваючи на чергуванні, почув наближення ворожої техніки. За допомогою бінокля він виявив два російські танки. Зрозумівши небезпеку, він прийняв рішення діяти негайно. Перший постріл з «Фагота» влучив у ціль, знищивши ворожий танк.

«Це був мій перший постріл і перший знищений танк у житті. Я розгубився, але підтримка побратимів додала впевненості», – згадує військовий.

Наступного дня, змінивши позицію, Зять знищив ще один танк і бойову машину піхоти (БМП), тим самим забезпечивши зупинку російської колони, що прямувала з Києва.

Подальші бойові дії привели його на фронт у Сєвєродонецьку, де під час обстрілу була знищена зброя та техніка його взводу, проте весь особовий склад залишився неушкодженим. Після цього випадку сержант Зять освоїв новий протитанковий комплекс NLAW і згодом сам став інструктором для інших бійців.

Нині «Зять» продовжує службу у складі бригади «Червона Калина», працюючи з гранатометом СПГ-9. Він підкреслює, що безпека людей є для нього пріоритетом, а найбільшою небезпекою з боку ворога вважає FPV-дрони, які постійно загрожують його позиціям.

 

Михайло Білик

28 серпня, 2024