Іран має не менше 10 типів БПЛА і вони можуть створити неприємності, - ПС ЗСУ

Новини Вінниці / Іран має не менше 10 типів БПЛА і вони можуть створити неприємності, - ПС ЗСУ

Іран має велику лінійку безпілотників, відомо про не менше 10 типів, включаючи ударні. Отримавши таке озброєння, росіяни можуть створити неприємності для України. Проте у ЗСУ розробляються ефективні засоби ураження дронів.

«Іран має велику лінійку безпілотників, як ті, які ви назвали (Arash-2), так і менші, ніж ті «Шахеди», так і ударні безпілотники, які можуть мати чимало озброєння, досить потужного за вагою і можуть завдавати ударів фактично як наш «Байрактар», – розповів в ефірі телемарафону спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, іранські БПЛА також можуть працювати як комплекс цільового виявлення та завдання ударів.

«Це неприємні речі, які можуть бути для нас», – додав військовий.

При цьому Ігнат зазначив, що в РФ також є такі комплекси, але там не змогли налагодити широке виробництво для їх масованого застосування.

«Ми бачили російські «Орлани» у великій кількості, які збили у великій кількості. Це Росія справді має, решта – пішла до Ірану просити. А Іран має щонайменше 10 типів безпілотників», - пояснив він.

Нагадаємо, раніше аналітики ISW припускали, що Москва, ймовірно, домовилася з Тегераном про постачання безпілотників Arash-2, які є «новинкою» іранського оборонного комплексу.

Крім того, за даними Генштабу ЗСУ, Іран направить до Росії інструкторів із використання дронів-камікадзе. Йдеться про підготовку застосування Shahed-136 і Arash-2. Базу для них облаштують у Криму. При цьому, і нині на окупованих територіях півострова та Херсонщини діють іранські інструктори з дронів.

У ЗСУ відпрацьовують систему протидії, тому є підстави вважати, що найближчим часом проблему з Shahed-136 буде вирішено.

Олег Верлан

21 жовтня, 2022