Інженери назвали єдину причину руйнування Каховської ГЕС – NYT

Новини Вінниці / Інженери назвали єдину причину руйнування Каховської ГЕС – NYT

Американська газета The New York Times опитала інженерів та експертів, аби з’ясувати, що могло зруйнувати греблю та інші споруди Каховської ГЕС. За їхньою думкою, ракетний удар не спричинив би сильних руйнувань. Такий ефект забезпечить лише сотні кілограмів вибухівки.

Найімовірніша причина руйнування Каховської гідроелектростанції — це підрив споруди зсередини. Про це пише 7 червня видання.

Ракетний удар не призвів би до таких сильних руйнувань. Згадаємо, скільки разів ракети влучали в Антонівський міст поблизу Херсона, і він стояв… Попадання ракет по греблі призвело б до незначного пошкодження. А під час вибуху в замкнутому просторі енергія йде на внутрішні конструкції, викликаючи сильні пошкодження. Для цього потрібні сотні кілограм вибухівки. Таку думку висловили опитані журналістами експерти.

«Зовнішній вибух бомби або ракети вплинув би на греблю не дуже сильно. Для досягнення такого руйнівного ефекту потрібно набагато більше вибухової речовини», — прокоментував професор інженерії, експерт із вибухових речовин з Іллінойського університету Нік Глумак.

Каховська ГЕС з початку повномасштабної війни в Україні неодноразово зазнавала обстрілів, сторони звинувачували друга в цьому, йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, що спочатку росіяни казали, що дамба «втомилась», а потім почали перекладати вину на Київ. Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев пішов далі - звинуватив у руйнуванні Каховської ГЕС Великобританію, США та їхніх союзників по НАТО.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов в ефірі «Радіо Свобода» заявив, що російські військові підірвали Каховську ГЕС після наказу від Путіна, хоча вибухівка була закладена у вересні-жовтні 2022-го.

«Команда на теракт видавалася з Кремля, з кабінету (президента РФ Володимира) Путіна. На інших рівнях такі вказівки не віддаються. Це не рівень батальйону, дивізії. Це навіть не рівень ситуації, пов'язаної з (міністром оборони РФ Сергієм) Шойгу», – зазначив Данілов.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган намагається втрутитися у ситуацію. Сьогодні він спілкувався з лідерами України і РФ щодо зернової угоди, а також запропонував створити слідчу групу для з’ясування причин руйнації греблі. Щоб «не залишалося місця для сумнівів».

В.Зеленський може погоджуватись чи ні, але контролювали греблю росіяни. Наразі позиція Кремля не відома. За ідеєю Ердогана, до складу комісії мають увійти російські, українські, турецькі та європейські фахівці, представники ООН та міжнародної спільноти.  

У разі проведення такої експертизи через політичні причини єдиним висновок експертів не буде. Москва ніколи не визнає свою провину.