Готують «жест доброї волі»? Окупанти вивозять «нових росіян» з півдня Запорізької області

Новини Вінниці / Готують «жест доброї волі»? Окупанти вивозять «нових росіян» з півдня Запорізької області

Протягом кількох діб повідомляють про організовану окупаційним режимом евакуацію мешканців контрольованої РФ частини Запорізької області. У першу чергу «квиток» дають власникам російських паспортів.

Про те, що тема майбутнього контрнаступу ЗСУ та повернення нині окупованих територій на Запоріжжі «перегріта» кажуть навіть у Києві.

За словами міністра оборони О.Резнікова, союзники заявили про необхідність «наступного прикладу успіху, який вони повинні показати своїм людям».

«Але я не можу вам сказати, яким буде масштаб цього успіху. Десять кілометрів, 30 кілометрів, 100 кілометрів, 200 кілометрів?», - додав міністр, якого цитують американські видання.

Однак, саме ця тема надпопулярна не лише у США. У Росії також. Місяцями окупанти укріплювали оборонні позиції на Запоріжжі. Попри це саме там тепер почали евакуювати своїх прихильників.

Так званий «голова» окупованої частини Запорізької області Євген Балицький 5 травня оголосив про часткове вивезення жителів 18 прифронтових населених пунктів: Тимошівка, Смирнівка, Тарасівка, Орлянське, Молочанськ, Куйбишеве, Пришиб, Токмак, Мала Білозерка, Василівка, Велика Білозерка, Дніпрорудне, Михайлівка, Кам'янка-Дніпровська, Енергодар, Пологи, Кінські Роздори, Розівка. Далі стало відомо, що загарбники вивозять мешканців Енергодара у напрямку Бердянська і Приморська. Через поспіх на КПП «Чонгар» по дорозі від Мелітополя до Криму вчора утворились величезні затори.

За даними Генштабу ЗСУ, окупанти евакуйовують людей, які мають паспорти РФ. В пріоритеті – вивезення осіб, які отримали російське громадянство в перші місяці окупації.

З чим пов'язаний поспіх та вивезення прихильників «двоглавого птаха»? Або окупаційний режим не вірить у «другу армію світу», тому вважають за вірним варіант з евакуацією, або та сама армія вже майже згодна на черговий «жест доброї волі», як у випадку з Херсоном та правобережжям Дніпра, що свого часу дозволило росіянам зберегти техніку та живу силу…

Будемо відверті, попри заяви західних військових і українських політиків, озброєння ЗСУ не дозволяє казати про достатню перевагу над ворогом для швидкого та ефективного просування та знищення окупантів. Одночасно з цим, при такому наступі втрати з обох сторін будуть надто високі. І це чудово розуміють у Москві. Тому там можуть бути зацікавленими у відведенні військ до Криму та Маріуполю. Наразі інформаційні заходи, які тривають майже пів року, мають спонукати РФ саме на такий крок. Чи скористуються ним росіяни покажуть події найближчих тижнів.    

Олег Верлан

7 травня, 2023