Головний дорожник Вінниччини Ігор Корольчук розповів, скільки років треба для відновлення місцевих доріг, скандал навколо одеської компанії та калюжі на трасі

Новини Вінниці / Головний дорожник Вінниччини Ігор Корольчук розповів, скільки років треба для відновлення місцевих доріг, скандал навколо одеської компанії та калюжі на трасі

Уряд Володимира Гройсмана в 2016-му зробив ставку на ремонт українських доріг. Протягом останніх трьох десятків років про них практично не згадували. У прямому і переносному сенсі. Нині ж темпи інвестицій в дорожню галузь збільшуються з кожним роком. Але з огляду на обсяги ремонтів, як вважає керівник Служби автодоріг у Вінницькій області Ігор Корольчук, регіону знадобиться до десятка років, щоб привести їх у порядок.

Уряд Володимира Гройсмана в 2016-му зробив ставку на ремонт українських доріг. Протягом останніх трьох десятків років про них практично не згадували. У прямому і переносному сенсі. Нині ж темпи інвестицій в дорожню галузь збільшуються з кожним роком. Але з огляду на обсяги ремонтів, як вважає керівник Служби автодоріг у Вінницькій області Ігор Корольчук, регіону знадобиться до десятка років, щоб привести автошляхи у порядок.

 «Головний екзаменатор - зимовий період. На початку наступного року ми зможемо на 90% оцінити якість виконаних робіт»

- Ігорю Євгеновичу, скільки грошей було витрачено на ремонт доріг у 2017 році і як ці кошти розподілялися?

- Кількома фразами опишу ситуацію в дорожній галузі області та нагадаю «статистичні» дані. Отже, в цілому в регіоні 9,5 тисячі кілометрів доріг, в тому числі 2 тисячі - державного і 7,5 тисячі місцевого значення. Через область проходить дві міжнародні траси М-12 - «Стрий - Тернопіль - Кропивницький - Знам'янка» і М-21 «Виступовичі - Житомир - Могилів-Подільський» загальною протяжністю приблизно 365 км.

Станом на 2016 рік більша частина дорожнього полотна перебувала в незадовільному стані. Основними факторами цього я б назвав вік, адже більшість доріг будувалися в 1950-60 роках, інші -  навантаження й інтенсивність, на яку вони спочатку були розраховані. Крім того, хочу згадати про системне недофінансування галузі, наслідком чого, зокрема, стали пропуски строків експлуатаційного утримання протягом року.

З 2016-го уряд почав робити перші кроки для виправлення ситуації в галузі. Ми отримали понад 360 млн грн., що дозволило зробити перші 15 кілометрів траси М-21 в районі Жежеліва Козятинського, Корделівки Калинівського і Стрижавки Вінницького районів.

Але потужний старт робіт почався, на мою думку, у 2017 році. На Вінниччині галузь отримала більше 1 млрд грн. на ремонт, будівництво та експлуатацію доріг. Нам вдалося відремонтувати 93 кілометри.

Кошти надходили з кількох джерел. В першу чергу це держбюджет (понад 800 мільйонів), а також місцеві бюджети і кошти, отримані від митного експерименту. Йдеться про надходження 50% сум від перевищення планових надходжень від митних зборів (174 млн грн.). За «митні» гроші ми зробили 38 кілометрів доріг.

По трасі М-21 тоді ми відремонтували приблизно 30 км - від Вінниці до кордону з Житомирщиною та в бік Могилева-Подільського, а по трасі М-12 зробили 31 км.

- Як «перезимували» дороги, відремонтовані у 2017-му?

- Вони в тому ж стані, що і в минулому році. Контроль робили після зими... Крім того, за станом стежить підприємство «Дор'якість», яке перевіряє стан автошляхів без нашої участі.

Ще в кінці зими прем'єр-міністр Володимир Гройсман поставив завдання обстежити стан відремонтованих в 2016-17 роках доріг по всій Україні. Нарікань на якість у Вінницькій області практично не було. Незначні зауваження підрядники оперативно виправили.

- На відрізку від обласного центру до Калинівки після дощу залишалися калюжі. У них накопичувався бруд. Це може бути небезпечно при швидкісній їзді. Чи були зроблені висновки і виправлені недоліки?

- Дійсно, були чотири місця, де стояла вода. Оцінивши ситуацію, там зробили спеціальні колодязі і водовідведення. Я б сказав, що ці підходи дали результат на 90%. Втім, остаточно можна буде говорити про успішний варіант вирішення проблеми по закінченню цього року. Причина появи калюж - помилки проектування.

- Коли керівнику «Вінницяоблводоканалу» дорікали поганою якістю водопровідної води, він на сесії облради випив склянку рідини, яку запропонували для «дегустації», довівши цим, що вона безпечна. Як в дорожній галузі можна довести, що капітальний або середній ремонт якісний і наступної весни не з'являться ями?

- Ми не зможемо їсти асфальт, тим більше, якщо б це вдалося, то вказувало б на його неякісність. Він повинен бути міцним... Головний екзаменатор - зимовий період. На початку наступного року ми зможемо на 90% оцінити якість виконаних робіт по тому, чи виникають проблеми з ямами, просідання асфальту.

Коли таке трапляється, то відповідно до гарантійних умов підрядник повинен переробляти ділянку. На сьогоднішній день я залишаюся на 95-97% задоволеним ремонтом минулих років.

- А який гарантійний термін ремонту?

- Він відрізняється ... Наприклад, на земляне полотно, якщо його споруджують - 10 років, шар регенерації нижньої основи - 10 років, асфальтобетон, покладений на нього - 10 років, а якщо асфальтобетон поклали на старий асфальт, то 6 років.

 

«Фактично доведеться будувати ділянку міжнародної траси заново. Чотирьох кілометрів майже немає. Потрібно 609 мільйонів»

- На ділянці траси М-12 між Гайсином і Уманню Черкаської області дорога існує лише на мапі. Насправді досить великий відрізок - 4 кілометри - фактично відсутній...

- Це найгірша ділянка міжнародної траси. У незадовільному стані знаходяться 12 км на території Вінницької області, в тому числі 4 км дороги фактично відсутні. У 2017 році ми замовили проект капремонту. Фактично доведеться будувати там дорогу заново. На даний момент проект перебуває на експертизі. У найближчі місяці очікуємо отримати результат, а потім в залежності від фінансування будемо оголошувати тендер.

При додаткових надходженнях зможемо почати ремонт ще в цьому році. Інакше цю ділянку визначимо пріоритетом на майбутній рік. Загальна вартість ремонту 12-кілометрової ділянки становить 609 млн грн., з них понад 260 мільйонів коштуватиме ремонт найпроблемніших 4 кілометрів.

Поточний і середній ремонти в даному випадку недоцільні, а спорудження нової основи і розширення до нормативів вимагають значних капіталовкладень. Поки ж ми хочемо «утримати» цю ділянку в тому стані, який все ж таки дозволяє проїхати, щоб, повторюся, з квітня наступного року почати ремонтні роботи.

- Що планується відремонтувати в цьому році?

- Нам виділили рекордну суму - 2,4 млрд грн., яку збираємося витратити на ремонт 118 км доріг. Пріоритетними залишаються траси М-12 і М-21. Від Вінниці до Житомирської області, якщо додатково отримаємо 209 мільйонів, то повністю «закриємо» всі проблемні ділянки. Від Вінниці до Хмельницької області дорога буде повністю відремонтована. Також виконаємо роботи на трьох ділянках 23 км дороги між Вінницею і Гайсином.

За кошти митного експерименту хочемо відремонтувати 8,3 км доріг державного значення. Крім цього 37,9 км доріг місцевого значення зробимо в різних районах.

- Які критерії відбору ділянок доріг?

- Їх декілька. Перший - інтенсивність руху. Якщо по міжнародних трасах пересувається 10-15 тисяч авто на добу, то, відповідно, в першу чергу беремося робити їх. Наступний - маршрутний принцип. Коли мова йде про місцеві дорогах, то перевага віддається ділянкам, що з'єднують з державними та регіональними дорогами, а також тим, що ведуть до центру ОТГ, або до шкіл, лікарень. Також вибираємо найбільш зруйновані ділянки.

- Що собою являє дорожня децентралізація - реформа, яка впроваджена в галузі?

- У 2017 році уряд зробив два важливі кроки. Перший - створення Державного дорожнього фонду (ДДФ), а другий - передача частини доріг, в нашому випадку 7,5 тисячі кілометрів, в управління облдержадміністрації.

Поява ДДФ дозволила забезпечити галузь коштами. Раніше на дороги гроші виділялися за залишковим принципом і в кінці року. Тепер ситуація кардинально інша. При цьому 60% коштів спрямовується на утримання доріг державного значення, 35% - місцевого значення та 5% - на захист безпеки руху.

На сьогоднішній день передача доріг саме ОДА дозволяє більш ефективно використовувати кошти, оскільки на місцях краще знають, де і що ремонтувати.

- Припустимо, жителі райцентру або ОТГ незадоволені дорогою, освітленням або іншим. Власними силами через брак грошей відремонтувати вони її не можуть. У планах служби ремонт теж не значиться. Що запропонуєте?

- Доцільним є варіант з співфінансування. Дійсно, коштів на все не вистачає, тому, як компроміс, можна прийти до згоди і, скажімо, розділити витрати. Так, наприклад, в Немирові ми знайшли кошти на ремонт дороги, а фінансування робіт з оновлення тротуарів і освітлення взяла на себе місцева влада.

 

«Існують дві можливості «відмовитися» від цього підрядника - або за згодою сторін, або за постановою суду»

- Спорудження асфальтного заводу біля села Комарів Вінницького району викликало спочатку невдоволення місцевого населення, а потім і громадських об'єднань. Одеську компанію «Ростдорстрой», яку пов'язують з мером Одеси Г. Трухановим, звинувачують у певних порушеннях, до розслідування залучено поліцію. Це вплине на рішення про співпрацю? Чи не буде скасований результат тендеру?

- Це відоме в Україні підприємство, яке на сьогоднішній день веде будівництво в декількох областях. Я спілкуюся з колегами з інших регіонів, і вони підтверджують репутацію компанії.

«Ростдорстрой» виграв три тендери у Вінницькій області. У документах вони вказали наявність у них доступу до ресурсів двох заводів. Один орендований в районі Умані, а другим вони вказали об'єкт в Стрижавці. Тобто, обидва заводи розташовані в межах 150-кілометрової досяжності до ділянки що має ремонтуватися.

При проведенні тендеру ми перевіряємо кандидата за кількома критеріями. А саме наявність документів, що підтверджують досвід роботи, наявність працівників і матеріально-технічної бази.

Наскільки я розумію, коли не склалося зі Стрижавкою, компанія вирішила перенести завод до Комарова. Питання дозвільних документів - не до нас. Компанія повинна надати нам атестат на завод. Цього немає. Сам завод там поки що не працює.

- Хто повинен стежити за дотриманням екологічних вимог та досягненням компромісу з місцевими жителями, які виступають проти сусідства з асфальтовим заводом?

- Питання відноситься виключно до громадськості і власника заводу... Що стосується скасування тендера, то без рішення суду ми не можемо розірвати угоду. Зазначу, існують дві можливості «відмовитися» від будь-якого підрядника - або за згодою сторін, або за постановою суду.

Ремонтні роботи компанія поки не веде. Відповідний ордер, який дозволяє до них приступити, ми можемо видати, коли «Ростдорстрой» упорядкує всі дозвільні документи. Якщо ж компанія не вирішить свої проблеми, значить, роботи виконуватиме інше підприємство.

- Наскільки відрізняється за підсумками тендерів середня вартість ремонту квадратного метра дорожнього полотна в Вінницькій області від інших регіонів?

- Ми не робимо такого моніторингу, так як кожен проект індивідуальний - дорога може проходити через населені пункти з відповідною інфраструктурою, на ній можуть бути мости...

- Чи доводилося відмовляти компаніям через погану репутацію?

- Відхиляли пропозиції, як правило, через відсутність асфальтного заводу або коли не пропонують повний пакет документів. Наприклад, банківську гарантію. Ми не стикалися з таким випадком, що довелося відмовитися від компанії, оскільки рік або два тому вона неякісно виконала роботу.

Щодо «виправлення помилок», то у минулому році у нас був випадок, коли один з підрядників за свої гроші переробляв роботу на суму 1,7 млн грн.

- У спекотну погоду - при температурі +28 і вище - вводяться обмеження для руху великовагового транспорту (від 24 тонн). При цьому саме фури вагою від 40 тонн називають найбільшими руйнівниками наших доріг, а контроль за їх пересуванням, м'яко кажучи, ніякий...

- Питанням контролю займається «Укртрансбезпека», підпорядкована безпосередньо Мінінфраструктури. Організація закупила кілька пересувних комплексів для зважування вантажівок. Служба автодоріг робить спеціальні майданчики для установки цих комплексів.

На сьогоднішній день область має шість комплексів. Деякі майданчики для них ми ремонтуємо, деякі вже готові. Працюємо над тим, щоб встановити три нових комплекси. Один з них буде функціонувати у перехрестя дороги М-12 і дороги на Хмільник біля Літина, а інший - біля «розвилки» дороги на Липовець. Крім того, плануємо робити такі майданчики на місцевих дорогах.

Інша річ, що водії фур, дізнаючись про контроль, намагаються інформувати інших, щоб ті об'їжджали конкретну ділянку дороги. Наприклад, ваговий комплекс в районі Калинівки об'їжджають через Гущинці і Стрижавку. Я згоден з тим, що такі фури - одна з головних причин руйнування доріг.

- Скільки потрібно вагових комплексів, щоб влітку перевіряти до 90% вантажівок?

- Не думаю, що кількість вирішить проблему. Було б непогано мати 20 комплексів і більше працівників у «Укртрансбезпеці». Насправді, я вважаю, що потрібно запозичувати європейський досвід боротьби з перевищенням маси авто. Якщо машину в ЄС зупинили, то її не відпустять, поки зайвий вантаж не перенавантажать, а фірма не заплатить величезний штраф. Наприклад, за перевантаження в 100 кг в США перевізник заплатить штраф в 10 тисяч доларів.

- А у нас?

- Певний алгоритм використовується. Штрафи можуть сягати від 3 до 10 тисяч євро, в залежності від відстані та тоннажу. Головне, зупинити і не відпускати.

- Як стабілізувати швидкість руху на відремонтованих дорогах?

- Перевищення швидкості - показник рівня культури водіїв. Ми займаємося освітленням населених пунктів, через які проходять міжнародні траси, робимо переходи з підвищеним інформуванням, тротуари, «кола» і «острівці» при в'їзді в місто, встановлюємо знаки. Цього року такий «острівець» будемо робити на околиці Немирова.

- При тому фінансуванні, яке забезпечує Кабмін, скільки років необхідно, щоб вінницькі дороги відповідали європейським стандартам?

- Що стосується місцевих доріг, то в цьому році ми забезпечимо проїзд на 800 км доріг. Так, на багатьох ділянках буде виконаний ямковий ремонт. В середньому по районам на ремонт виділяється близько 10 мільйонів гривень. Небагато, але спостерігається тенденція до збільшення.

Я хочу, щоб всі розуміли, що за кілька років ми цього не доб'ємося. За два роки ми зробимо в області магістральні дороги. Ще два роки потрібно, щоб завершити роботи по основним регіональним дорогам, паралельно займемося місцевими дорогами. В цілому думаю, щоб кардинально змінити ситуацію і 90% доріг були в хорошому стані, при таких темпах і планах потрібно до 10 років.

 

Інтерв'ю підготовлено на основі ефіру І. Корольчука в студії «Суспільного»

Олег Верлан

28 червня, 2018