Герой України Дмитро Фінашин з Вінниччини увійшов до списку Forbes «30 до 30»

Новини Вінниці / Герой України Дмитро Фінашин з Вінниччини увійшов до списку Forbes «30 до 30»

Forbes Ukraine вчетверте презентує список «30 до 30: творці майбутнього». Серед неймовірних молодих українців, які вразили країну та світ до 30 років, потрапив нацгвардієць з Козятина , Герой України Дмитро Фінашин.

«У проєкту проста базова ідея: знайти неймовірних молодих людей і їхнім прикладом надихнути інших. Здається, треба змінювати філософію: українська молодь надзвичайно вмотивована, у лонг‐листі списку було понад 600 людей, історії більшості надихають. Із допомогою компетентного журі відібрано тридцятку», - йдеться у статті Forbes Ukraine.

Список майже наполовину складається з надважливих людей нашого часу – військових і волонтерів. Серед них – морпіх Гліб Стрижко. У боях за Маріуполь він дістав важкі поранення тазостегнових кісток. Потрапив у полон, після обміну переніс кілька операцій, заново навчився ходити. Також у списку один із наймолодших комбригів Олександр Сак, який командує 47‐ю окремою механізованою бригадою, командир розвідувального батальйону Ігор Дикун, медикиня Ніна Колосінська, яка рятувала поранених у Маріуполі та в російському полоні, народний депутат, котрий пішов служити матросом, Роман Лозинський.

Є у списку і 29-річний козятинчанин Дмитро Фінашин з позивним Фін. Розвідник, снайпер, який втратив руку, але повернувся у стрій.

Він воював з 2015-го. Повномасштабне вторгнення зустрів у Попасній. 23 травня 2022 року його група виконувала бойове завдання у районі н.п. Яковлівка на Донеччині. Після успішного проходження і зачистки кількох лісосмуг натрапили на засідку росіян. Під шквальним вогнем переважаючого за кількістю ворога почали відступати до свого основного підрозділу. Перед цим викликали вогонь української артилерії фактично на себе. Один побратим загинув від російських куль одразу, ще одного поранили. Одна з куль Дмитрові відірвала вказівний палець правої руки, інші влучили в шолом та ліву руку.

Двоє побратимів, один з яких теж був поранений, допомагали йому повзти через пшеничне поле у напрямку лісосмуги, де був основний підрозділ. Вони вели вогонь по окупантах, щоб ті не наблизилися до поранених. Росіяни ж не припиняли прострілювати поле з кулеметів. Весь цей бій тривав майже шість годин.

У якийсь момент Дмитро втратив свідомість, а коли отямився, то вже був сам. Пізніше з'ясувалося, що один з товаришів на псевдо Сократ загинув, а росіяни в його рацію оголосили, що добили усіх поранених. Основний підрозділ українських військ змушений був відійти під натиском ворога.

У лісосмузі Дмитро довелося пробути дві доби. Від втрати крові та зневоднення марив, пив воду з болота, багато повзав вночі, щоб зігрітися. На третю добу його знайшов десантник Максим Бугель з 80-ї окремої десантно-штурмової бригади.

Спершу Фін перебував в лікарні Бахмута, потім у госпіталі у Дніпрі. Лікарі не змогли врятувати йому руку, але зберегли життя. В березні 2023 Дмитро отримав протез виготовлений в Польщі. А 19 червня 2023 мобілізувався в ЗСУ на посаду аналітик даних з БпЛА.

У жовтні 2022-го його нагородили «Золотою зіркою» і званням Героя України.