Герасимов звільняє генералів: у британській розвідці кажуть про «чистки» у російській армії

Новини Вінниці / Герасимов звільняє генералів: у британській розвідці кажуть про «чистки» у російській армії

Британська розвідка звернула увагу на те, що очільник Генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов після того, як очолив війська вторгнення та отримав контроль над угрупування, почав звільняти здібних генералів, вибудовуючи ієрархію під себе.

Одна з перших ініціатив Герасимова була заборонити бороди у війську. З неї почали глузувати. Тепер у Міністерстві оборони Великої Британії вказують, що генерал-полковника Михайла Теплинського, ймовірно, звільнено з посади одного з ключових оперативних командирів на російсько-українському фронті. А це свідчить про розбіжності у вищому військовому керівництві РФ.

Як зазначається у зведенні, Теплинський був керівником відносно успішного виведення російських військ з правобережжя Дніпра у листопаді 2022 року, і в Росії він отримав визнання як здібний та прагматичний командир.

«Існує реальна ймовірність того, що дебати з приводу завдань, які були додані ВДВ, сприяли його звільненню: ВДВ часто використовувався для утримання позицій, які традиційно відводилися мотопіхоті», - йдеться у повідомленні.

При цьому залишається незрозумілим, чи зберігає Теплинський свої додаткові повноваження як глава ВДВ, повітрянодесантних військ Росії, зазначають у британській розвідці.

«Звільнення Теплинського, ймовірно, є ще однією ознакою розбіжностей у вищій ієрархії російської операції, що продовжуються, оскільки генерал Валерій Герасимов намагається нав'язати кампанії свою особисту владу», - йдеться в повідомленні Міноборони Британії.

Нагадаємо, за даними британської розвідки, генерал Валерій Герасимов, начальник Генерального штабу Росії, нещодавно призначений командувачем військ в Україні, розпочав свою діяльність із підвищення повсякденної дисципліни у військах.

Мобілізаційна система в Росії виявилася «не повністю адаптована» під санкції Заходу й економічні проблеми, що послідували за ними. Про це заявив командувач Об'єднаного угрупування військ в Україні Валерій Герасимов в інтерв'ю "Аргументам і фактам", опублікованому 23 січня.

«Необхідно зазначити, що система мобілізаційної підготовки в нашій країні виявилася не повністю адаптованою до нових сучасних економічних відносин. Тому довелося все виправляти на ходу», — повідомив Герасимов.

За його словами, Генштабу під час мобілізації вдалося залучити до військової служби близько 300 тисяч росіян.

Також Герасимов зазначив, що «такої інтенсивності бойових дій сучасна Росія ще не знала у своїй історії».

Олег Верлан

24 січня, 2023