Геноцид українців. Окупанти вдруге обстріляли ядерну установку в Харкові та нанесли удар по психоневрологічному інтернату

Новини Вінниці / Геноцид українців. Окупанти вдруге обстріляли ядерну установку в Харкові та нанесли удар по психоневрологічному інтернату

Ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» у Харкові була вдруге обстріляна окупантами ввечері 10 березня.

Як повідомила Державна інспекція ядерного регулювання України, зараз установка повністю знеструмлена. Є поверхневі пошкодження будівлі. Інформація про наслідки ушкоджень наразі уточнюється.

До початку війни установка знаходилась на етапі фізичного пуску, в рамках якого активна зона була завантажена свіжим ядерним паливом. В день російського вторгнення вона була переведена в глибокий підкритичний стан для зменшення небезпеки.

Нагадаємо, 6 березня в Харківський фізико-технічний інститут, де знаходиться установка, вже влучали російські бомби, будівля зазнала руйнувань, але обстріли не призвели до небезпеки.

«Джерело нейтронів» призначена для проведення наукових і прикладних досліджень у сфері ядерної фізики.

Також російські терористи обстріляли Оскільський психоневрологічний інтернат на Харківщині, що є ще одним доказом геноциду українців.

Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов повідомляє, що до сусіднього інтернату встигли евакуювати 73 людини, але на момент атаки у закладі перебували 330 людей.

В інтернаті перебувало 50 малорухомих та ще 10 людей, які пересуваються на візках. Кількість постраждалих встановлюється.

«Це справжній військовий злочин проти мирного населення. Гаага чекає! Не забудемо і не пробачимо!», - зазначають в уряді.

На фото - наслідки першого обстрілу 6 березня