Фіаско нічної атаки на майже $120 млн: збиті «Кинджали» остаточно знищили «ракетний» імідж Росії в очах НАТО та Китаю

Новини Вінниці / Фіаско нічної атаки на майже $120 млн: збиті «Кинджали» остаточно знищили «ракетний» імідж Росії в очах НАТО та Китаю

Масована нічна атака на Київ нанесла потужний удар по ВПК Росії та іміджу Кремля. Ракети, якими так пишались у Москві, якими погрожували усім, були збиті. За повідомленнями ПС ЗСУ, усі ворожі повітряні цілі у небі над столицею було знищено.

Близько 03:30 16-го травня російські окупанти атакували Україну з північного, південного та східного напрямків ракетами різних типів повітряного, морського та наземного базування. Зазначимо, росіяни атакували Україну 18 ракетами різних типів. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний і Повітряні сили надають узгоджену інформацію, за якою ворогом з шести літаків МіГ-31К було випущено шість аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал», 9 крилатих ракет «Калібр» - з кораблів у Чорному морі та три ракети наземного базування (С-400, «Іскандер-М»).

«Усі 18 ракет знищені силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил ЗС України», - зазначив Залужний.

Він додав, що, крім того, у ніч на 16 травня противник атакував ударними дронами «Шахед», а також проводив повітряну розвідку трьома безпілотниками оперативно-тактичного рівня – «Орлан-10» та SuperCam. Їх було збито як у Київській, так і Черкаській областях.

Спочатку «бухгалтерія». За даними Forbes, ракета «Калібр» коштує 6,5 млн дол, тобто загальна вартість випущених снарядів вночі становить 58,5 млн дол.

Гіперзвукова ракета Х-47 «Кинджал» може коштувати від 10 млн дол і вище, загальна вартість 6 пусків - 60 млн дол.

Іранські ударні безпілотники «Shahed-136/131», згідно з інформацією у відкритих джерелах, коштують від 20 тис дол до 50 тис дол за одиницю. В середньому, 6 таких БпЛА коштували 280 тис дол. 

Російський безпілотник «Орлан-10» коштує, за оцінкою Генштабу, 100 тис дол. Даних щодо ціни безпілотника SuperCam у відкритих джерелах немає, тому припустимо, що вона близька до ціни БПЛА «Орлан-10». Відтак, 3 дрони коштували 300 тис дол.

Отже, загалом ракети та безпілотники, випущені по Україні у ніч на 18 травня коштували 119,08 млн дол.

Так, уламки ракет впали на Київ. Від деяких зайнялись будівлі. У столиці нічну атаку назвали масованою, адже росіянами було випущено максимальну кількість ракет за найкоротший проміжок часу. Київ атакували одночасно із застосуванням дронів, крилатих ракет та ракет балістичного типу. За словами мера Віталія Кличка, попередньо, через ворожу атаку троє людей постраждали.

Уламки збитої ракети впали на територію зоопарку в Шевченківському районі, але тварини та люди не постраждали. Також уламки приземлилися у Дарницькому, Оболонському і Солом’янському районах. У Соломʼянському районі горіло нежитлове приміщення, загорілися кілька автомобілів, у Дарницькому – уламки ракети пошкодили дві автівки. 

Тепер про іміджеві втрати Кремля.

Фактично, якщо раніше Росія перевіряла українську ППО, то минулої ночі вирішила «помститися» Києву та розраховувала на хоч якісь успіх. А отримала фіаско. Адже не так давно «Кинджали» та «Іскандери» не збивались. 4 травня збили перший. Тепер одразу шість «Кинджалів». По суті, росіяни розписались у тому, що їх зброя «перехвалена», і західні зразки ППО чудово її нейтралізують. Отже погрожувати немає чим.

Окрім НАТО, це бачать і у Китаї. І міркують…

Олег Верлан

16 травня, 2023