Фатум «Урожаю», або як найскладніше вінницьке перехрестя «зупинило» рух, через що утворились кілометрові пробки

Новини Вінниці / Фатум «Урожаю», або як найскладніше вінницьке перехрестя «зупинило» рух, через що утворились кілометрові пробки

Сьогодні, 20 грудня, вдень випав сніг. Небагато. Проте рух ускладнився майже усюди, а окремі перехрестя були просто заблоковані. Склалось враження, що світлофори вчасно не зреагували на ситуацію та не змогли своїм «віртуальним розумом» вигадати щось, аби кілометрові пробки «розсмоктались»…

Градус обурення вінницьких водіїв і пасажирів громадського транспорту був надмірно високим. Звісно, усі вже звикли до подібних ситуацій на більш ніж 15 перехрестях. Проте випадок з перехрестям вулиць Келецької, Пирогова та Блока – особлива історія.

Отже, почнемо з того, що про ускладнення руху, а точніше велетенську пробку по Пирогова, у Ситуаційному центрі Вінниці повідомили близько 15.30. Після того, як почав падати сніг. Фактично транспорт ледве рухався до «Урожаю» та після – до площі Гагаріна та від неї у різні боки.

За кілька годин ситуація не покращилася. Навпаки. За регулювання руху «відповідали» лише світлофори. Тому, наприклад, якщо автівці треба було завернути з Пирогова вліво на вул. Матроса Кошки, то вона на певний час перекривала рух, адже стояла поперек занадто повільного, але ж руху. Звісно, не всі і не завжди пропускали…

Далі. Хоча про проблеми біля «Урожаю» було відомо, відмовлялися від перетину перехрестя лише одиниці. Ще в деяких випадках водії, простоявши у пробці на Келецькій 20 хвилин, під’їжджали, дивились на безліч автівок, розуміли, що треба ще чекати стільки ж і тоді розверталися.

«Вишенькою на торті» стало те, що попри заблокований рух перехрестям о 17.45 там ще трамвай, який рухався у бік Електромережі, зійшов з колії та остаточно перекрив вулицю Пирогова.             

Можливо, на майбутнє, адже негода ще повториться, слід розробити «план порятунку» містян. Чому? Автор статті особисто бачив, як у заторах шукали обхідні шляхи дві швидкі допомоги. Одна здолала перехрестя по трамвайно-пішохідній ділянці перед входом до медуніверситету, а інша «виплутувалась» поблизу ринку, дякуючи тому, що інші водії намагались надати будь-який вільний простір.

Щодо порад, то, беззаперечно, їх мають надати фахівці ВНТУ, які вже не один рік формують мережу, розраховують транспортні потоки та маршрути громадського транспорту, а також надають пропозиції для покращення руху на проблемних перехрестях. Для них – це має бути «справою честі».

Олег Верлан

20 грудня, 2021