Фантастична диверсія: у російському Воронежі вивели з ладу коштовну контрбатарейну РЛС «Зоопарк-1М»

Новини Вінниці / Фантастична диверсія: у російському Воронежі вивели з ладу коштовну контрбатарейну РЛС «Зоопарк-1М»

Іноді українським захисникам допомагає звичайне російське «розгильдяйство». У Воронежі, неподалік кордону з Україною, відбулась просто фантастична диверсія. Через неї вийшов з ладу контрбатарейний радар 1Л260 «Зоопарк-1М».

Так от, при транспортуванні контрбатарейного радара 1Л260 «Зоопарк-1М» на тралі його водій банально не вирахував висоту моста. І в’їхав… Бетонні перекриття суттєво пошкодили військову техніку.

Як наслідок доволі коштовна бойова машина, якої, до речі, на озброєнні армії РФ доволі мало, може потребувати тривалого та коштовному ремонту. Пошкоджено складний гідравлічний вузол підйому радара, а також сам радар з фазованою антенною решіткою.

Водночас, судячи з усього, водій, який віз «Зоопарк», виявився винахідливим – він вирішив просто спустити шини, «пройти» під мостом та здати техніку. Тому, можливо, реальна боєздатність цієї РЛС стане відома лише під час спроби її розгорнути на позиції.

Фантастична диверсія…

Зазначимо, що 1Л260 «Зоопарк-1М» був вперше продемонстрований у РФ лише у 2013 році. Він призначений для виявлення артилерії противника. Декларується, що вогневі позиції гаубиць він бачить на дальностях до 12 км, мінометів – до 17 км. РСЗВ визначаються з 20-22 км, а пускові позиції тактичних ракетних комплексів - з 45 км.

Ймовірно, росіяни підтягують таку техніку, щоб виявляти західну артилерію, яка їх не на жарт налякала.

Олег Верлан

29 квітня, 2022