«Фальшива гра Шольца»: Німеччина ховає «зайві» БМП Marder та не дає Rheinmetall посилити ЗСУ

Новини Вінниці / «Фальшива гра Шольца»: Німеччина ховає «зайві» БМП Marder та не дає Rheinmetall посилити ЗСУ

Німеччина продовжує блокувати постачання Україні бойових машин піхоти Marder.

Як пише Bild, «фальшива гра уряду Шольца про начебто неможливість постачання в Україну БМП Marder виходить на новий виток».

У Bild, з посиланням на секретний документ «для службового використання» повідомляють, що Федеральне міністерство оборони Німеччини має 32 БМП Marder, які «більше не використовуються» і які за необхідності можна відремонтувати.

Водночас уряд на чолі з Соціал-демократичною партією не хоче постачати ці машини Україні та стверджує, що Бундесвер не має БМП, які могли б допомогти Україні.

Разом з тим, Федеральна рада безпеки Німеччини вже понад місяць блокує експорт до 100 бойових машин піхоти Marder, які компанія Rheinmetall готова постачати в Україну.

«Якби федеральний уряд вже погодив декларацію про наміри, зроблену Rheinmetall і українським урядом у березні, то перші Marder вже могли б бути в Україні протягом декількох тижнів і допомагати захищатися від армії Путіна», – зазначають у виданні.

Разом з тим через «заборону Шольца» на постачання важкого озброєння Rheinmetall спочатку не наважувалася звернутися до уряду з проханням дати «зелене світло» на постачання БМП Україні.

Водночас з 22 квітня заявка компанії таки була подана до Федеральної ради, однак уряд Німеччини й досі не дозволяє експортувати перші БМП Marder в Україну.

Олег Верлан

24 травня, 2022