Фактор гречки: чи зміниться ціна на стратегічний продукт

Новини Вінниці / Фактор гречки: чи зміниться ціна на стратегічний продукт

Хоча гречку завжди називали традиційною для українців, багато років крупу експортували у великих обсягах. У 2023-му Україна нібито зможе повністю забезпечити себе: не буде дефіциту, імпорту, а якість крупу відповідатиме стандартам.

Нині гречку в українських супермаркетах продають здебільшого за 45-65 грн. Протягом року, тобто крупа нового урожаю, ціна не змінюватиметься. Про це повідомили у Мінагрополітики.

У відомстві підрахували, що гречкою цього року буде засіяно 115,4 тис. га. Це лише не набагато більше, ніж було минулого року (114,6 тис. га), але повністю покриє потреби українців.

Торішній урожай становив 160 тис. тонн. Внутрішнє споживання гречки в Україні становить близько 110 тис. тонн на рік.

«Для внутрішнього споживання українці повністю будуть забезпечені цією с/г культурою, а залишки дозволять сформувати перехідний резерв», – наголосили у міністерстві.

При цьому поки що темпи сівби гречки дещо відстають від минулорічних. На середину травня було засіяно лише 37% від усіх запланованих площ. Найактивніше посівна йде на Тернопільщині.

Нагадаємо, до повномасштабної війни в Україну активно везли російську гречку, розфасовану в Казахстані. Цей продукт вирізнявся поганою якістю та низькою ціною, що «видавлювало» з ринку вітчизняних виробників. Також періодично імпортувалась крупа з Китаю.

У міністерстві зазначають, що російська гречка, яка потрапляла до України, вирощується в Алтайському краї. Там досить короткий світловий день, через що отримати якісне зерно неможливо. А в Казахстані, де переробляють крупу, обладнання не таке сучасне, як в Україні. У результаті, за результатами досліджень аграріїв, імпортна крупа не відповідала стандартам якості за 9 критеріями із 12.

Натомість, українська крупа краща за всіма показниками.

Олеся Рудницька

24 травня, 2023