F-16 для України: у Повітряних силах пояснили висловлювання щодо термінів

Новини Вінниці / F-16 для України: у Повітряних силах пояснили висловлювання щодо термінів

Західні партнери допомагають Україні грішми та озброєнням, але роблять це помірковано. Поміркованість сповільнює звільнення окупованих територій, надає Росії час для створення укріплень, нарощування військового потенціалу. У той же час ситуація показує, що Україна не була готовою до війни, і лише з її початком стала мілітаризуватися. F-16 – один з «елементів», який потрібен ЗСУ, і який не поспішають передавати партнери.

Слова речника Повітряних сил ЗСУ полковник Юрія Ігната в ефірі телемарафону про те, що «очевидно, що не зможемо захистити Україну літаками F-16 цієї осені і зими» викликали великий резонанс. Скажімо так, військово-політичний.

Раніше американська преса скептично ставилася до передачі Україні літаків. Так, The Washington Post з посиланням на українських, європейських та американських посадовців та військових написала, що Україна, ймовірно, ще рік буде без пілотів F-16. А The New York Times вважає, що Україна може перемогти в контрнаступі й без винищувачів F-16, а їх наявність не мала б вирішального впливу на ситуацію на полі бою.

Проте Ігнат зазначив, що «як би там не було», але питання щодо навчання українських пілотів та інженерів на F-16 «зрушило з місця». Песимізм речника ріже око…

Саму тому йому довелось роз'яснювати свою попередню заяву.

«Від мене такої фрази «Україна не отримає винищувачі» навряд би почули. Я такі фрази не вживаю і не хочу «зраду» сіяти в населення», - сказав речник ПС.

При цьому Ігнат наголосив, що Україна потребує сучасних літаків вже зараз. Проте, незважаючи на терміни постачань, українці продовжать йти до своєї мети.

«В мене запитали, мовляв, в Америці заявили, що «до кінця літа ми не отримаємо». На що я відповів: «Коли б ми не отримали, у нас іншого виходу немає». Ми потребуємо цього озброєння. Чи це буде до кінця цього року, чи початок наступного, чи пізніше, але іншого виходу в нас немає як іти до своєї мети. Отака моя відповідь була тоді, така вона і зараз», - пояснив речник.

Нагадаємо, раніше партнери та союзники України заявили про створення авіаційної коаліції, в рамках якої пообіцяли провести навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Коаліцію очолили Данія, Нідерланди та Румунія. Повідомлялось, що саме у цих країнах може розпочатися навчання.

У Білому домі припускали, що наша країна може отримати F-16 до кінця року. При цьому міністр оборони Олексій Резніков прогнозував, що постачання розпочнеться вже у 2024 році.

Олег Верлан

17 серпня, 2023