Ексміністр соцполітики Андрій Рева порадив нардепу Гетманцеву «краще жувати», ніж оцінювати пенсії українців

Новини Вінниці / Ексміністр соцполітики Андрій Рева порадив нардепу Гетманцеву «краще жувати», ніж оцінювати пенсії українців

Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Facebook розкритикував пенсійну реформу попереднього уряду та підкреслив нинішні досягнення. Колишній міністр соціальної політики Андрій Рева відповів йому у притаманній для себе формі, підкресливши, що це саме той випадок «коли краще жувати»…

Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Facebook розкритикував пенсійну реформу попереднього уряду та підкреслив нинішні досягнення. Колишній міністр соціальної політики Андрій Рева відповів йому у притаманній для себе формі, підкресливши, що це саме той випадок «коли краще жувати»…

Зазначимо, що нардеп від «Слуги народу» Д.Гетманцев є доктором юридичних наук, професором, адвокатом, власником юридичної компанії Jurimex, президентом Асоціації податкових радників, членом Європейської асоціації податкових професорів (European Association of Tax Law Professors — EATLP).

У своєму дописі Д.Гетманцев розкритикував політики п’ятого президента Порошенка та вказав, що прикладом має стати дії очільника Білорусі Лукашенка.

Пост А.Реви можна вважати певною відповіддю юристові та парламентареві.  

«Крик душі автора законопроєкту 5600 за «пенсионеров цинично поставленых им же (Порошенко) за грань выживания» не міг не викликати зустрічних емоцій», - зазначив колишній міністр та заступник міського голови Вінниці.

Він нагадав «про «соціальні» ініціативи пана Данила» та підкреслив, що, виявляється, «прикладом для новоспеченого вболівальника за народ є сусідня Білорусь, де самозванець Лукашенко, на переконання Данила Олександровича, в кращі своі роки по-справжньому піклувався про пенсіонерів, які «могут на свою пенсию, даже минимальную, вполне сносно прожить».

«Могут», пане Гетьманцев, якщо не будуть брати участі в протестах проти диктатора, якого, на відміну від немилого Вашому серцю Порошенка, білоруси ніяк не можуть відправити на політичну пенсію.

Дивуватися такому стану речей у сусідів, не доводиться, адже передостанній на європейському континенті диктатор колись прямо попереджав своїх співвітчизників про те, що «білоруський народ буде жити погано, але недовго». Що і підтверджує останні 2 роки», - зауважив А.Рева.

За його словами, «взагалі важко сперечатися з прихильниками формули обміну свободи на матеріальний добробут по принципу «зате в тюрмі зараз макарони дають».

«Дивує інше. Будуючи Білорусь в Україні, зелені, напевно, не помітили, як і чим насправді закінчилася епоха бідності для українських пенсіонерів. Тому доведеться нагадати пану Гетьманцеву декілька фактів, про які він чомусь не любить говорити.

По-перше, пенсійне забезпечення українців - то відповідальність уряду, а не президента. Тому не Порошенко проводив пенсійну реформу, а уряд Володимира Гройсмана у 2017 - 2019 роках.

Результати цієї реформи наступні:

Якщо середня пенсія в Україні у грудні 2016 року складала 1699 грн на місяць, то вже у вересні 2019 року - 3020 грн на місяць.

Тобто, за період 2017 - 2019 років середня пенсія українців зросла майже на 78%.

Запам’ятаємо цю цифру.

Далі, станом на 01.09.2021 року середня пенсія в Україні зросла до 3783 грн на місяць, або на 25% за 2 роки.

Ще раз, повільно.

За 2 роки перебування зелених при владі середня пенсія в Україні зросла лише на 25%! Тобто темпи зростання пенсій при зелених були втричі меншими, ніж за попередньої влади», - розклав по поличкам ситуацію екс-міністр.

Також свою позицію він виклав в абсолютних цифрах.

«Середня пенсія в Україні за період 2017 - 2019 років зросла на 1320 грн. (з 1699 до 3020 грн на місяць), а при зелених за період 2019 - 2021 років лише на 763 грн. (з 3020 до 3783 грн. на місяць). Більше того, всі досягнення зеленої влади, якими вони пишаються - це результати пенсійної реформи уряду Володимира Гройсмана, проведеної у жовтні 2017 року.

Бо навіть ті 25% зростання середньої пенсії в Україні за період 2019 - 2021 років, якими так хизуються нинішні можновладці, стали можливими лише завдяки нормі про щорічну індексацію пенсій Закону України про пенсійну реформу 2017 року», - підкреслив Андрій Олексійович.

При цьому він зазначив, що навіть при наявності прямої норми закону стосовно щорічної індексаціі пенсій, «у 2020 році зелені примудрилися вкрасти у пенсіонерів майже 2 місяці індексаціі, коли провели її не з 1 березня, а лише з 1 травня 2020 року».

«Ось це і є справжній кінець епохи бідності, обіцяний зеленими українцям! Факти - річ вперта». Тому коли наступного разу у Данила Олександровича в черговий раз засвербить згадати «папєрєдніків», нехай він краще згадає свого колишнього шефа Сівковіча і щось пожує. Це у зелених краще виходить. Судячи з їхніх електронних декларацій», - саркастично додав колишній посадовець.

Олег Верлан

8 вересня, 2021