Ексканцлер Шредер розповів, як зірвались стамбульські переговори у 2022 році

Новини Вінниці / Ексканцлер Шредер розповів, як зірвались стамбульські переговори у 2022 році

Колишній канцлер Німеччини від соціал-демократів Герхард Шредер, відомий дружбою з Путіним, заявив, що США нібито зірвали «мирні переговори» між Україною і Росією на початку повномасштабного вторгнення, а запрошував як посередника його Київ.

Деталі перемовин Шредер розповів в інтерв’ю газеті «Berliner Zeitung».

«У 2022 році я отримав запит з України про те, чи можу я бути посередником між Росією та Україною. Питання полягало в тому, чи зможу я передати повідомлення Путіну», – заявив ексканцлер ФРН.

Скоріш за все, це було у березні-квітні. Політик розповів про п’ять пунктів нібито «мирного плану», який тоді начебто обговорювався: відмова членства України в НАТО, «двомовність» України; «автономія» Донбасу; «гарантії безпеки» для України; і переговори щодо статусу Криму.

«Єдині, хто міг би врегулювати війну щодо України, – це американці. На мирних переговорах у березні 2022 року в Стамбулі з Рустемом Умеровим українці не погодилися на мир, бо їм не дозволили. Вони повинні були спочатку узгоджувати з американцями все, про що говорили», – заявив Шредер.

Потім він заявив, що говорив із Умеровим і «тет-а-тет з Путіним», не уточнивши, коли, де і в якому статусі.

«Але, зрештою, нічого не сталося. Моє враження: нічого не могло статися, тому що все інше було вирішено у Вашингтоні. Це було фатально. Тому що результатом тепер буде те, що Росія буде тісніше пов'язана з Китаєм, чого Захід не повинен хотіти», – робить висновок наближений до Путіна Шредер.

На питання, чи можна довіряти будь-яким домовленостям із Росією, яка грубо порушила міжнародне право й напала на Україну всупереч власним обіцянкам, колишній канцлер відповів, що Західній Європі «нічого не загрожує», бо Росія не зможе перемогти НАТО.

«Незалежно від того, хто перебуває при владі, в Росії існує переконання, що Захід хоче розширюватися далі разом з НАТО, а саме на пострадянський простір. Ключові слова: Грузія і Україна. Ніхто на чолі Росії цього не допустить. Цей аналіз небезпеки може бути емоційним, але він реальний для Росії. Захід повинен це розуміти і відповідно йти на компроміси, інакше миру буде важко досягти», – додав Шредер.

Нагадаємо, близькість Герхарда Шредера до президента Росії Владіміра Путіна, а також його робота на російські енергетичні компанії викликали критику, зокрема і в його рідній Соціал-демократичній партії Німеччини. Тим не менш, Шредер залишається членом СДПН.

Минулого року колишній лідер Німеччини засудив вторгнення як невиправдане, але не критикував Путіна. Ця позиція викликала різку критику з боку всього політичного бомонду Німеччини.

Додамо, після того, як був відстояний Київ, як окупанти вимушені були залишити північ України, як стало відомо про численні жертви серед мирного населення у Бучі та інших містах і селах, українська влада відмовилась від будь-яких переговорів з Кремлем. Нинішня позиція Києва – звільнення усіх територій і вихід на кордони 1991 року.

Олег Верлан

21 жовтня, 2023