Екопрограму Зеленського про мільярд дерев за 3 роки поки що виконано лише на 6%. Вінниччині далеко до регіонів-лідерів

Новини Вінниці / Екопрограму Зеленського про мільярд дерев за 3 роки поки що виконано лише на 6%. Вінниччині далеко до регіонів-лідерів

Червневий указ президента Володимира Зеленського про висадку 1 млрд дерев протягом трьох років з початку його реалізації виконано на 6%. Загалом у 2021 році висаджено 57,93 млн. дерев на загальній площі 10,38 тис. га. Вінниччина не спішить бути в авангарді заліснення. Наразі темпи в області одні з найбільш повільних.

У Держлісагенстві наголошують, що цієї осені завдяки сприятливим погодним умовам дерев висадили більше, ніж планували.

«Чи вдасться нам висадити 1 мільярд дерев за три роки? Звичайно, так. Не дивуйтеся, що зараз програма виконана на 6 %. Ліс висаджується не лінійно, а за правилами вегетаційних сезонів. Найбільш сприятливим часом для цього є весна. Менш сприятливою порою року є осінь. Влітку та зимою ліс не висаджується. Наш графік висадки матиме чітко виражені піки, які будуть співпадати із веснами», - підкреслив голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець.

Реалізація планів у відкритому доступі є на сайті Зелена країна. На інтерактивній карті деталізовані всі місця висадки по областях, а також відображені всі, хто бере участь у реалізації проєкту.

Так от, найбільше дерев висаджено на Житомирщині – 14,2 млн сіянців. На другому місці по темпах висадки Волинь - 5 млн сіянців. На третьому місці Київщина – висаджено майже 4,5 млн сіянців. Запорізька область висадила близько 4,3 млн сіянців. Луганщина і Львівщина висадили близько 3,5 млн кожна.

Найменше дерев висаджено в Одеській та Миколаївській областях – 252 тис. та 264 тис. дерев відповідно.

Вінницька область висадила 807 564 саджанців. Це значно менше, ніж у сусідніх регіонах. Зокрема лісгоспи висадили 368.5 тис., господарства облагролісу – 392,9 тис, заклади освіти – 3,1 тис., а тергромади – 43 тисячі. Для порівняння у сусідній Хмельниччині показники удвічі більші (1,61 млн). Нагадаємо, раніше вінницькі лісівники скаржились, що у громадах «бойкотують» екопрограму, не надаючи ділянок під заліснення.

Додамо, у Львові вже запрацював сучасний насіннєво-селекційний центр, який за рік випускатиме 3 млн сіянців із закритою кореневою системою. У грудні такий центр запрацює на Донеччині. Загалом планується відкриття таких заводів у Київській, Житомирській, Кіровоградській, Сумській, Чернігівській, Волинській, Івано-Франківській, Тернопільській та Хмельницькій областях.

Олег Верлан

3 грудня, 2021