Дим над будівлями. Опубліковані жахливі кадри руйнувань наймолодшого району Харкова

Новини Вінниці / Дим над будівлями. Опубліковані жахливі кадри руйнувань наймолодшого району Харкова

У мережі з'явилося відео найбільш зруйнованого війною району Харкова – Північної Салтівки. Густозаселений житловий масив із першого дня війни зазнає масованих обстрілів із боку окупантів.

Відео поширили в соціальних мережах. На кадрах видно, що в цій частині міста практично не залишилося вцілілих будинків – росіяни «денаціфікували» житлову забудову та повністю спалити Салтівське трамвайне депо.

Слід вказати, що Північна Салтівка розташована на північному сході Харкова. Це один з наймолодших районів міста. Його забудували у 1984-1993 роках багатоповерхівками. Окрім житла, там розташовані школи, поліклініки, дитячі садки і парк «Манжосов Яр».

Сьогодні Північна Салтівка стала схожою на місто-привид. Сліди обстрілів видно на багатоповерхівках, автомобілях і навіть автобусах, які стоять уздовж доріг. Деякі висотні будинки вже не підлягають відновленню, над деякими стоїть дим. Також постраждали соціальні об'єкти, ринки та гаражі. Обстрілюючи цей район, росіяни застосовують різні види озброєння, артилерію й авіацію.

Попри смертельну небезпеку, там продовжують жити люди. Наприклад, журналісти британського видання Sky News побували у воєнному зруйнованому Харкові та розповіли історію 74-річної жінки. Вона змушена виживати в сирому підвалі без води та електрики.

«Все, чого я хочу, – це мирного неба. Мирного неба та свіжого хліба», – розповіла жінка.

Водночас журналісти зазначили, що коли Людмила зустріла 94-річну сусідку, вона вирішила віддати їй те, що вона отримала від волонтерів.

Загалом з початку війни у Харкові зруйновано близько 2 тисяч будівель.

Олег Верлан

26 квітня, 2022